«Ας ξαναγράψουμε το λεξικό της πόλης»
Άρθρο του επικεφαλής του σπιράλ και υποψήφιου Δήμαρχου Πατρέων, Πέτρου Ψωμά
Όχι, το σπιράλ δεν ανακάλυψε άλλη γλώσσα. Ούτε διατείνεται ότι μόνο αυτό γνωρίζει το νόημα των λέξεων. Όμως, πολλές φορές οι συνθήκες, ο χρόνος, ο χώρος δίνουν άλλη έννοια στα λόγια και τα γραφόμενά μας. Έτσι ο Αύγουστος που αύριο αρχίζει δεν είναι μόνο “ο όγδοος μήνας του έτους και ο τρίτος και θερμότερος μήνας του καλοκαιριού”, εκλογικά είναι “ο μήνας κλεισίματος των δημοτικών ψηφοδελτίων”. Στην περίπτωσή μας, του ψηφοδελτίου της ανεξάρτητης δημοτικής μας παράταξης που μετά από αδιάκοπη δουλειά και προετοιμασία, επί τετραετία, διεκδικεί επάξια να γίνει δημοτική αρχή στο Δήμο Πατρέων.
Στην ίδια λογική, η δημοτική αστυνομία δεν είναι «κατασταλτικός μηχανισμός» (όπως ισχυρίζεται η απερχόμενη δημοτική αρχή), αλλά ένα εργαλείο για την «εύρυθμη λειτουργία της πόλης». Όπως για εμάς δεν είναι όμορφη πόλη «αυτή που δεν έχει ανέργους, φτώχεια και παιδιά στην εξάρτηση», όπως ισχυρίζεται ο νυν δήμαρχος. Αυτό για εμάς είναι μια έντονα επιθυμητή κατάσταση. «Όμορφη πόλη» είναι άλλο, αυτό που λέει η λέξη: μια πόλη καθαρή, περιποιημένη, πράσινη, με αισθητική στο μάτι και σεβασμό στον πολίτη.
Είναι απαραίτητο να γράψουμε ξανά το λεξικό της πόλης, προκειμένου να προχωρήσουμε στο μέλλον. Γιατί, όχι, δεν είναι «ποδηλατόδρομος» αυτή η λωρίδα ασφάλτου στα δεξιά της Όθωνος Αμαλίας, για εμάς είναι… «σκοτώστρα» ή ευγενέστερα «ανέκδοτο». Ούτε συνιστούν “ανάπλαση” οι αποσπασματικές ατελείωτες εργασίες ανά περιοχή, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο. Δεν είναι «χαράτσωμα» το να ζητάς από όσους χρωστούν στον δήμο (από πρόστιμα ή υπηρεσίες που έλαβαν), «κοινωνική δικαιοσύνη» είναι. Όπως «αυτοδιοίκηση» είναι για εμάς να ασχολείσαι αποκλειστικά με τα θέματα της πόλης, όχι με τα γενικά, τα εθνικά και τα παγκόσμια.
«Ανάπτυξη» δεν είναι ο πλουτισμός των λίγων. Πρόοδος είναι και ευημερία που αφορά όλη την κοινωνία και κάθε μέλος της ξεχωριστά. Ο εθελοντισμός δεν είναι «απλήρωτη εργασία» ούτε παροχή που «δεν επιτρέπει να φανεί η αναλγησία του κράτους» (αυτά ισχυρίζεται, διαρκώς, η δημοτική αρχή στην Πάτρα). Μία ευκαιρία να δράσουν ευαισθητοποιημένοι πολίτες είναι, προσφέροντας στην πόλη και στους δημότες της, όπως αυτοί ξέρουν, όπως έχουμε ανάγκη. Ομοίως, προφανώς, δεν θα συμφωνήσουμε σε έννοιες όπως «πάρκο», «προσβασιμότητα», «συνέργεια», «ΣΔΙΤ», «συμμετοχικότητα», «όραμα» και άλλες πολλές.
Να μια ακόμα πρόταση, λοιπόν, για τη νέα εποχή της Πάτρας που φιλοδοξούμε να ξεκινήσει από τον προσεχή Ιανουάριο (μετά από την έγκριση των Πατρινών στο πρόγραμμα μας, στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου): να ξαναγράψουμε μαζί το λεξικό της πόλης! Δίνοντας στην κάθε λέξη την ερμηνεία που επιβάλλει η εποχή, η λογική και η πλειοψηφία της κοινωνίας. Είναι υποχρέωση, είναι ευθύνη, είναι κυρίως χρέος απέναντι στο «αύριο» και στα παιδία μας.
ΥΓ. Μα πώς να μη διαφέρουνε τα λεξικά μας, κύριοι, όταν εσείς μιλάτε για «λαϊκή συσπείρωση», ενώ το δικό μας σπιράλ «ανοίγεται στην πόλη»; Εσείς θεόκλειστοι, εμείς ολάνοιχτοι! Αυτοί είσαστε, αυτοί είμαστε, διαφέρουμε σαφώς.