Επίσκεψη Πέτρου Ψωμά στο κτίριο της Γεωργικής Σχολής στο Ακταίο
Το σπιράλ στηρίζει την πρωτοβουλία των τοπικών Προέδρων για αξιοποίησή του
Τα ερείπια του πέτρινου κτίσματος στο Ακταίο, που στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στέγαζε τη Γεωργική Σχολή και το 1922 παραχωρήθηκε για τη φιλοξενία προσφύγων, επισκέφτηκε ο Πέτρος Ψωμάς. Το ξεχασμένο κτίριο με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ιστορική αξία «ανακάλυψαν» πρόσφατα οι τοπικοί Πρόεδροι των κοινοτήτων Ρίου και Ακταίου, με τους οποίους συναντήθηκε ο επικεφαλής του σπιράλ, προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά. Οι δύο αυτοδιοικητικοί, Νικολίτσα Μπετιχαβά και Δημήτρης Καραΐσκος αντίστοιχα, επιδιώκουν από κοινού τη διάσωση και αξιοποίηση του κτιρίου, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα διάθεση συνεργασίας, ενδιαφέρον για τον τόπο τους και αξιοπρόσεκτη επιμονή.
Το κτίριο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σμύρνης και Καραμανλάκη, στην περιοχή «Προσφυγικά», εντός των ορίων του Ακταίου και είναι απόλυτα ταυτισμένο με τη δημοτική κοινότητα Ρίου. Η σημερινή του εικόνα αδικεί την ιστορία του και την αντίστοιχη των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στο Ρίο. Είναι εμφανώς εγκαταλειμμένο και χορταριασμένο, με μπάζα και άλλα απορρίμματα εντός και πλησίον των τοίχων του, ενώ δεν διαθέτει ούτε στοιχειώδη προβολή (φωτισμό, περίφραξη, σήμανση κλπ). Επιπλέον, παρότι έχει επανειλημμένα προταθεί -από το Τοπικό Συμβούλιο Ακταίου, τα έτη 2019, 2020, 2021 και 2022- να ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πατρέων, δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία σχετική μέριμνα.
Ο Πέτρος Ψωμάς ενημερώθηκε από τους Προέδρους για τις πρόσφατες κινήσεις τους, από την ανακάλυψη των τίτλων ιδιοκτησίας του κτιρίου (ανήκει στο Δήμο Πατρέων) μέχρι τις επαφές με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο Πατρών (και την Αρχιτεκτονική Σχολή), προκειμένου να δρομολογηθεί η διάσωση και αξιοποίησή του, βασισμένη στις απαραίτητες μελέτες και την ένταξή του σε προγράμματα χρηματοδότησης. Μέχρι την οριστική του μετατροπή σε λειτουργικό χώρο θα απαιτηθούν επίσης έρευνα, ιστορική τεκμηρίωση και προτάσεις αξιοποίησης.
Το σπιράλ εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του στις προσπάθειες για την αναστήλωση του κτιρίου και εκφράζει τη δυσφορία του για την αδιαφορία της δημοτικής αρχής να ασχοληθεί με το θέμα, παρότι μηχανικοί του δήμου έκαναν σχετική αυτοψία πριν δύο χρόνια. «Είναι κρίμα που χάθηκε η μοναδική ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και το κτίριο δεν εντάχθηκε στον προγραμματισμό εκδηλώσεων και δράσεων μνήμης» δήλωσε ο Πέτρος Ψωμάς. Συνεχάρη τους Προέδρους για την πρωτοβουλία και δήλωσε πρόθυμος να υποστηρίξει την ένταξή του κτιρίου στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πατρέων και την αξιοποίηση του ως χώρου ιστορικής μνήμης που θα φιλοξενεί υλικό και εκδηλώσεις.