Οι προτάσεις του “σπιράλ” του Πέτρου Ψωμά για την Πάτρα, πόλη επισκέψιμη!
Την Πάτρα, πόλη επισκέψιμη θέλει το “σπιράλ” και ο υποψήφιος Δήμαρχος Πέτρος Ψωμάς, καταθέτοντας σειρά προτάσεων στο πρόγραμμα του συνδυασμού. Κυρίαρχη πρόταση του “σπιράλ” ένας αρχαιολογικός περίπατος με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων: Κάστρο – Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο – Ρωμαϊκό Ωδείο – Ιπποδρόμιο, που θα κάνει τους Πατρινούς υπερήφανους και την πόλη επισκέψιμη. Παράλληλα, καταθέτει ένα οργανωμένο πρόγραμμα εθνικών και διεθνών διοργανώσεων και σειρά προτάσεων πολιτιστικής και αθλητικής πολιτικής.
Ειδικότερα όταν μιλάμε για την Πάτρα πόλη επισκέψιμη, προτείνουμε:
– Πολιτιστικές διαδρομές – Ιστορικούς περίπατους: Ενοποιημένη διαδρομή ιστορικών, αρχαιολογικών και πολιτιστικών χώρων της Πάτρας: Κάστρο – Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο – Ρωμαϊκό Ωδείο – Ρωμαϊκό Ιπποδρόμιο. Αυτά τα ιστορικά μνημεία συντηρούνται, αναβαθμίζονται, αποκαλύπτονται, γίνονται επισκέψιμα και συνδέονται σε έναν περίπατο μεγάλου ιστορικού αλλά και τουριστικού ενδιαφέροντος αναβαθμίζοντας την εικόνα της πόλης και καθιστώντας την ελκυστικό προορισμό. Επιπλέον, προτείνουμε διαδρομές της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας (π.χ. Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου), με ειδική σήμανση ή διακριτό δάπεδο, και ενδιάμεσες στάσεις σε σημεία ή κτήρια όπου θα αναρτηθούν δίγλωσσες πληροφοριακές πινακίδες για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκεί.
– Κλειστό και Ανοιχτό Θέατρο. Η έλλειψη κλειστού και ανοικτού θεάτρου (πέρα από την Ανακαίνιση/Αποκατάσταση του Εργοστασίου Τέχνης) μπορεί να καλυφθεί με δημιουργία αντίστοιχου στο Ρηγανόκαμπο ή αλλού.
– Προτείνουμε τη δημιουργία Εκθεσιακού-Συνεδριακού Πολυχώρου για την προσέλκυση όχι μόνο εκθέσεων, συμποσίων και εκδηλώσεων, αλλά και συνεδριακού τουρισμού.
– Θρησκευτικός Τουρισμός. Ανάδειξη της Πάτρας ως σημαντικό κέντρο θρησκευτικού – προσκυνηματικού τουρισμού με την ανάδειξη, πέραν της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα και των ιστορικών ναών και μονών της περιοχής.
– Ανάδειξη των περίπου 15 γνωστών ναυαγίων του Πατραϊκού Κόλπου για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού σε συνεργασία με επιστημονικούς, αθλητικούς και τουριστικούς φορείς με παράλληλη δημιουργία μουσείου εικονικής πραγματικότητας στην Παραλιακή Ζώνη.
– Προτείνουμε την ήπια ανάπτυξη και ανάδειξη του Ανατολικού φυσικού ορίου της πόλης, του Παναχαϊκού Όρους με τις παρακάτω ενέργειες:
- διαμόρφωση-συντήρηση πεζοπορικών-ορειβατικών διαδρομών – trekking (όπως το μονοπάτι του Παυσανία) με ειδικές σημάνσεις και σημεία θέασης-ξεκούρασης,
- δημιουργία διαδρομών για ποδήλατο βουνού (mountain biking),
- δημιουργία ελεγχόμενων και οριοθετημένων διαδρομών μηχανοκίνητου αθλητισμού (4X4 και MOTOCROSS).
Πάτρα, πρωτεύουσα του Καρναβαλιού
Το Καρναβάλι έχει τόσο μεγάλη ποικιλομορφία στα συστατικά του και τόσα διαφορετικά πεδία ενασχόλησης και φιλοσοφίας, που για να σχεδιαστεί σε επίπεδο οργάνωσης και προγράμματος, πρέπει να ληφθούν υπόψη όλα τα χαρακτηριστικά του, οι σημερινές πτυχές, τα προτερήματα και οι παθογένειες.
Στο πρόγραμμα του “σπιράλ” λαμβάνονται, ως βασικοί άξονες σχεδιασμού τα εξής: Πόλη – Πολίτης – Επισκέπτης – Εξωστρέφεια – Πολιτισμός – Παράδοση – Ανάπτυξη και μεταξύ άλλων προτείνουμε:
Διεθνοποίηση του Θεσμού
- Δημιουργία και οργάνωση ετήσιου καλοκαιρινού Καρναβαλικού Φεστιβάλ, με αντιπροσωπείες καρναβαλιών του εξωτερικού και αντίστοιχα αποστολές πατρινών εκπροσώπων σε καρναβαλικά δρώμενα του εξωτερικού.
- Εγγραφή σε Ευρωπαϊκούς Θεσμούς Καρναβαλικών Πόλεων
- Πρόγραμμα εξωστρέφειας και προβολής του θεσμού στο εξωτερικό με σύγχρονα μέσα προβολής και συνεργασίες.
Επαναφορά του Μητροπολιτικού Χαρακτήρα του Πατρινού Καρναβαλιού
Ίδρυση “Δικτύου Ελληνικών Καρναβαλικών Πόλεων”, όπου με την ανταλλαγή ιδεών, θα υπάρξει από κοινού όφελος και ποιοτική εξύψωση της κάθε πόλης και κατ’ επέκταση όλων συλλογικά.
Ενίσχυση του «ονόματος»
Σχεδιασμός στρατηγικού επικοινωνιακού προγράμματος και δημόσιων σχέσεων με στόχο την αναβάθμιση της προβολής του θεσμού στα σύγχρονα ΜΜΕ, τη δικτύωση με εκθέσεις σε Ελλάδα και Εξωτερικό, την οργανωμένη και έγκαιρη επικοινωνία καρναβαλικής περιόδου για το κοινό, την άρτια εικόνα του θεσμού στα δικά του μέσα προβολής.
Οικονομική ενίσχυση θεσμού – Στόχος η αυτοχρηματοδότηση
- Ανάπτυξη και ανάδειξη της Μονάδας του Καρναβαλικού Εργαστηρίου για εμπορική αξιοποίηση (εποχιακές κατασκευές πόλεων, σκηνικά, ιδιωτικές παραγγελίες, μαζική παραγωγή). Συμμετοχή σε κλαδικές – εμπορικές εκθέσεις.
- Μελέτη και κατασκευή ποιοτικών αναμνηστικών προϊόντων και δημιουργία σημείων πώλησης.
- Εκσυγχρονισμός προγράμματος χορηγικών πακέτων και αναβάθμιση δυνατοτήτων χορηγικής προβολής ώστε να δημιουργηθεί ελκυστικό πεδίο για μεγάλους χορηγούς.
- Αναζήτηση πόρων μέσω χρηματοδοτήσεων Υπουργείου Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
Τουριστική Στόχευση
- Έγκαιρη, μελετημένη, οργανωμένη και δελεαστική προβολή του θεσμού και σχεδιασμός προτάσεων τουριστικών πακέτων για δυναμική είσοδο στην αγορά τουριστικών προορισμών.
- Σχεδιασμός προγράμματος υποδοχής τουριστών (πληροφοριακό υλικό, infokiosks,) και προτάσεις δράσεων για τους επισκέπτες.
• Συνεργασία με τους φορείς της περιφέρειάς μας που σχετίζονται με τον Τουρισμό (ΟΛΠΑ, ΚΤΕΛ, Ένωση Ξενοδόχων, Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων, Γέφυρα, Ολυμπία Οδός, Ιονία Οδός κλπ)