Πέτρος Ψωμάς: «Πρόταγμά μας για την Πάτρα του αύριο, η κοινωνική πολιτική»
Οι βασικοί πυλώνες του προγράμματος του σπιράλ
Από το ξεκίνημα της πορείας του στα δημοτικά πράγματα της πόλης, το σπιράλ έχει θέσει ως προτεραιότητα για τον σχεδιασμό της Πάτρας του αύριο, την κοινωνική πολιτική.
Με επικεφαλής τον ίδιο τον υποψήφιο Δήμαρχο Πατρέων Πέτρο Ψωμά, η πολυπληθής ομάδα εργασίας #κοινωνία, ερεύνησε καλές πρακτικές από πόλεις της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, τις μελέτησε ενδελεχώς, τις συνέκρινε με την πραγματικότητα και τα συγκεκριμένα προβλήματα της Πάτρας και σχεδίασε ένα πλήρες πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής, βασικοί πυλώνες του οποίου είναι οι κάτωθι:
- Ενίσχυση προγραμμάτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας: Επέκταση του δικτύου παιδικών σταθμών, ώστε να καλύψει το σύνολο των οικογενειών. Προτείνεται η δημιουργία παιδικών σταθμών ολιγόωρης φύλαξης παιδιών, που θα λειτουργεί πρωί-απόγευμα.
- Ενίσχυση των υπαρχόντων παιδικών κατασκηνώσεων– επιπλέον λειτουργία θεματικών κατασκηνώσεων και κατασκηνώσεων για παιδιά ΑμεΑ
- Στήριξη υπαρχουσών δομών, όπως κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φροντιστήριο, «βοήθεια στο σπίτι» και ενίσχυση προστασίας κακοποιημένων γυναικών και παιδιών. Δημιουργία νέων δομών όπως: κοινωνικό κομμωτήριο και κοινωνικό πλυντήριο.
- Δημιουργία και στήριξη λειτουργίας δομής για ασθενείς τελικού σταδίου με την εξασφάλιση κονδυλίων από ανάλογα χρηματοδοτικά εργαλεία (παροχή υπηρεσιών υγείας σε οργανωμένο περιβάλλον και αποσυμφόρηση νοσοκομείων).
- Δημιουργία Δημοτικού Γηροκομείου. Η ολοκλήρωση του και η λειτουργία του θα στηριχθεί σε διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία. Λειτουργία ΚΗΦΗ για ανοϊκούς ασθενείς
- Δημιουργία Ξενώνα μεταβατικής φιλοξενίας: δημοτική δομή φιλοξενίας περιθωριοποιημένων ατόμων, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
- Πλατφόρμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο πλαίσιο της έξυπνης πόλης (ώστε ο πολίτης να κατευθύνεται ή να κατευθύνει όποιον έχει ανάγκη) και συστήματα περίθαλψης έξυπνων σπιτιών για ηλικιωμένους και ΑμεΑ .
- Streetwork (ομάδες δρόμου): ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων
- Εφαρμογή οδηγίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για εγκατάσταση σε κεντρικά σημεία της πόλης αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών και εκπόνηση χάρτη, που τους αναφέρει για ενημέρωση του κοινού.
- Συμμετοχή του Δήμου Πατρέων στο «Δίκτυο Υγιών Πόλεων» καθώς και σε άλλες σχετικές πρωτοβουλίες με σκοπό την προαγωγή της υγείας και της ευεξίας των πολιτών. Στόχος –πρόκληση να καταστεί η Πάτρα πόλη με «λιγότερη κακοήθεια».
Πάτρα, προσβάσιμη πόλη
Στόχοι μας:
- Η κατάρτιση των στελεχών του ΔΠ σε θέματα αναπηρίας για διευκόλυνση της επαφής με πολίτες ΑμεΑ. Επιπλέον αναβάθμιση του ιστότοπου του Δήμου με εφαρμογές για χρήστες ΑμεΑ
- Η βελτίωση της προσβασιμότητας κτιρίων, πλατειών, πεζοδρομίων, παραλιών, πολιτιστικών χώρων και παιδικών χαρών, χώρων παροχής υπηρεσιών υγείας, η βελτίωση της μετακίνησης (αγορά mini-bus για ΑμεΑ –κατάλληλες στάσεις – κατάλληλοι φωτεινοί σηματοδότες- παρεμβάσεις για ΑμεΑ στις σκάλες της Πάτρας- αναβαθμισμένοι χώροι στάθμευσης), η ενίσχυση αθλητικών υποδομών, η αναβάθμιση των σχολικών εγκαταστάσεων, η δημιουργία στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης με αξιοποίηση κενών διαμερισμάτων. Επιπροσθέτως εκστρατείες ενημέρωσης εργοδοτών για απασχόληση ΑμεΑ κι αναβάθμιση του δικτύου υπηρεσιών υποστήριξης οικογενειών με παιδιά / ΑμεΑ.
Καταπολέμηση της ανεργίας: Προσέγγιση με ανοιχτό μυαλό
- Λήψη πρωτοβουλιών για στήριξη ανέργων μέσω διασύνδεσης με την αγορά και τις ανάγκες της.
- Κατάρτιση και εκπαίδευση που θα δίνουν ευκαιρίες σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο ή στα πλαίσια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
- Συμμετοχής σε προγράμματα και ιδιωτικού τομέα, με κανόνες και κριτήρια.
- Δημιουργία «πλατφόρμας» ευρέσεως εργασίας κι ενίσχυση του συμβατικού γραφείου ευρέσεως εργασίας του Δήμου.
- Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων
Διαχείριση Ρομά και μετακινούμενων πληθυσμών
Καταγραφή προβλημάτων. Εξασφάλιση οικίας μισθωμένης από το ΔΠ, εύρεση εργασίας και υποχρεωτική εκπαίδευση των παιδιών, με αυστηρή επίβλεψη του δήμου. Οι μικροπαροχές και τα επιδόματα τους καθιστούν εξαρτώμενους και τους οδηγούν σε παραβατικές συμπεριφορές. Εφαρμογή προγράμματος αστυνομικής διαμεσολάβησης και προληπτικής ασφάλειας σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία.