σπιράλ: «Παραδοχή αποτυχίας από τη δημοτική αρχή»
Πολιτική Προστασία στην Πάτρα: χωρίς σχεδιασμό και χωρίς υλοποίησή
Φτάσαμε στο τέλος του πρώτου μήνα της αντιπυρικής περιόδου για να διαπιστώσουμε ως πόλη ότι δεν έχουμε προσωπικό για τη στελέχωση της πλέον απαραίτητης υπηρεσίας του δήμου, που έχει την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας. Αυτό όμως το γνωρίζαμε πολύ καιρό τώρα, δεν εμφανίστηκε ξαφνικά σήμερα.
Η πραγματικότητα έχει πλέον αναγκάσει τη δημοτική αρχή να επιδίδεται, μέσω του αρμόδιου αντιδημάρχου, σε έναν ακόμη αγώνα αποπροσανατολισμού των δημοτών, σε μία ακόμα προσπάθεια αποποίησης ευθυνών, σε μία ακόμα επιχείρηση διαχείρισης της αποτυχίας. Τα πρόσφατα περιστατικά (που αφορούσαν πυρκαγιές μέσα στον αστικό ιστό της πόλης) αναδεικνύουν την αποτυχία ή την αδυναμία κατάρτισης και υλοποίησης ενός ρεαλιστικού, εφαρμόσιμου και αποτελεσματικού σχεδιασμού από τον Δήμο Πατρέων για την αντιμετώπιση των κινδύνων από πυρκαγιές.
Το θέμα είναι ποιες ενέργειες και ποιες διορθωτικές κινήσεις έγιναν ως ώρας για την αποφυγή του προβλήματος -όχι τι κάνουμε τώρα για να το διαχειριστούμε επικοινωνιακά. Ρόλος όσων ασκούν διοίκηση σε μεγάλους οργανισμούς, όπως ο Δήμος Πατρέων, δεν είναι να διαπιστώνουν μόνο τα προβλήματα και να επιρρίπτουν ευθύνες σε όλους τους άλλους. Ευθύνη τους είναι να σχεδιάζουν και να υλοποιούν έγκαιρα, αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης ή/και επίλυσης.
Για το ότι αυτό δεν το καταφέρνουν υπάρχουν δύο πιθανές αιτίες. Είτε δεν θέλουν, είτε δεν μπορούν -πάντα σε ότι αφορά το επίπεδό των αρμοδιοτήτων τους. Και τα δύο είναι επικίνδυνα. Είναι βέβαιο ότι η κεντρική Κυβέρνηση έχει διαχρονικά σοβαρές ευθύνες για την ανυπαρξία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού αντιμετώπισης των κινδύνων, αλλά αναλογικά αντίστοιχες ευθύνες έχει και κάθε δήμος. Έχουμε επισημάνει και παλιότερα ότι οι αρμοδιότητές του Δήμου Πατρέων αφορούν κυρίως στην πρόληψη των πυρκαγιών. Κι αυτό δίνει τη δυνατότητα και τον απαραίτητο χρόνο για την οργάνωση της προσπάθειας.
Δυστυχώς, η απερχόμενη δημοτική αρχή –μετά από οκτώ χρόνια στο τιμόνι της Πάτρας- μιλά ξανά για τις ευθύνες των άλλων και μόνο. Αβίαστα, λοιπόν, καταλήγουμε στα παρακάτω συμπεράσματα για τη στάση του Δήμου Πατρέων:
α. Είναι ευκολότερο (άρα προτιμότερο) να κατηγορούμε, παρά να πράττουμε
β. Δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε αποτελεσματικά
γ. Δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε έγκαιρα
δ. Δεν θέλουμε να σχεδιάσουμε αποτελεσματικά ούτε και να υλοποιήσουμε έγκαιρα
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις -πολύ περισσότερο όταν ισχύουν όλες ταυτόχρονα- η πόλη και οι δημότες δεν έχουν να περιμένουν κάτι καλό από τη δράση μιας δημοτικής αρχής, σε αυτόν τον τομέα. Το μόνο που προκύπτει, λοιπόν, είναι αποτυχίες και μάλιστα χωρίς ίχνος ευθιξίας για την ανάληψη της σχετικής ευθύνης.
Ας ελπίσουμε να είμαστε τυχεροί και αυτό το καλοκαίρι και να μην έχουμε απώλειες ή ζημιές, ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής νοοτροπίας. Αν και μόνο με την ελπίδα δεν λύνονται προβλήματα, δεν αντιμετωπίζονται κίνδυνοι, δεν διοικούνται πόλεις.