Stay Connected & Follow us

What are you looking for?

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

“Θέλουμε να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε τελικά;” από τη Μαρία Κάργα

Και ήρθε εκείνη η στιγμή που είχα εξαντληθεί από τη συζήτηση. Πραγματικά, ήταν από τις πιο έντονες συζητήσεις που είχα κάνει ποτέ. Νευρίασα, έφτασα στα όριά μου και τελικά αναρωτήθηκα γιατί συνέχιζα. Ίσως η αιτία ήταν ότι με έπνιγε το δίκιο. Ίσως πάλι να σκεφτόμουν ότι θα πρέπει να παλέψω μέχρι τέλους για να υπερασπίσω τα πιστεύω μου.

Μετά από σκέψη τελικά κατάλαβα ότι ακόμα και όταν διαφωνούμε και η συζήτηση δεν καταλήγει, βγαίνουμε όλοι κερδισμένοι. Κατάλαβα επίσης ότι όταν συμφωνούμε με τους άλλους, τελικά, το μόνο που εισπράττουμε είναι μια προσωρινή ικανοποίηση ότι όλοι μοιάζουμε και δεν έχουμε μια μοναχική και διαφορετική πορεία. Αυτό όμως τελικά είναι αρκετό;

Όταν διαφωνούμε, πρέπει να σκεφτούμε περισσότερο για να τεκμηριώσουμε τα πιστεύω μας, για να σιγουρευτούμε ότι αυτό που πρεσβεύουμε, είναι σωστό στην τελική. Γιατί διαφωνώντας, βλέπουμε τα πράγματα και από μια άλλη οπτική γωνία που δεν είχαμε μέχρι τώρα.

Είναι κάτι σαν και αυτό που λένε “ότι δε σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό”. Και τελικά έτσι είναι… Ή μάλλον δεν είναι και τόσο κακό όσο νομίζουμε. Αρκεί η διαφωνία να έχει κανόνες, να έχει πλαίσιο και να βασίζεται σε επιχειρήματα. Και αν τυχόν συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε τα επιχειρήματα, δύο πράγματα συμβαίνουν: είτε δεν ξέρουμε το θέμα μας καλά, είτε τελικά δεν είμαστε και τόσο σίγουροι αν αυτό που υποστηρίζουμε είναι το σωστό και ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας. Και φυσικά τι πιο υγιές από το να παραδεχόμαστε ότι υπάρχει και μια άλλη άποψη.

Το κρίσιμο ερώτημα βέβαια είναι: Πόσοι γύρω μας είναι έτοιμοι να διαφωνήσουν τελικά;

Η προσωπική μου άποψη πάντως, είναι ότι κέρδισα πολλά από τους ανθρώπους με τους οποίους διαφώνησα, πιο πολλά σίγουρα σε σχέση με αυτούς που συμφώνησα. Είναι βασική αρχή το να σεβόμαστε την άλλη άποψη και να μην την απορρίπτουμε αναίτια ή και με γενικεύσεις. Αρκεί η διαφωνία μας κάθε φορά να μην μπλοκάρει διαδικασίες και αποφάσεις.

Κάποια στιγμή πρέπει να παραδεχθούμε ως κοινωνία ότι η διαφωνία είναι υγεία και μέσα από αυτή προκύπτουν θετικά. Ας τα αναζητήσουμε.

Μαίρη Κάργα

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με το ΣΠΙΡΑΛ

Share
author avatar
user