Το σπιράλ πήγε στο Πλατανόδασος και προβληματίζεται έντονα
Μία εκδρομή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη μελών και φίλων του σπιράλ στο Πλατανόδασος, στον Καστελλόκαμπο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Ακολούθησε ξενάγηση και περίπατος πέριξ του υγροβιότοπου, όπου δόθηκε στους φίλους και τα μέλη η ευκαιρία να θαυμάσουν την ομορφιά και βιοποικιλότητα της περιοχής και δυστυχώς παράλληλα να αντικρύσουν τα εμφανώς θαμμένα μπάζα στην όχθη του Χάραδρου και άλλες πρόχειρες παρεμβάσεις.
Από την όλη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους ειδικούς και τους ντόπιους, το σπιράλ καταλήγει στα ακόλουθα:
- Η οποιαδήποτε παρέμβαση στη φύση θα πρέπει να γίνεται πάντα κατόπιν περιβαλλοντικής μελέτης και όχι αυθαίρετα, όπως αυτές που έχουν ήδη γίνει στο Πλατανόδασος, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες του δάσους (π.χ. το ότι βρίσκεται απέναντι από την Παλιοβούνα και αποτελεί σημείο στάσης των αποδημητικών και άλλων πουλιών όπως ψευταηδόνι, κότσυφας κ.α.). Συμφωνούμε με την απόφαση του Δήμου Πατρέων να μετατρέψει ένα περιαστικό χώρο πρασίνου σε πάρκο αναψυχής για τους πολίτες, αλλά διαφωνούμε με την παρέμβαση όπως έγινε, χωρίς περιβαλλοντική μελέτη και ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Η φωτορύπανση και η ηχορύπανση θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη σε κάθε παρέμβαση και οι δραστηριότητες που θα αναπτύσσονται μέσα και πέριξ του δάσους δεν θα πρέπει να διαταράσσουν την υπάρχουσα ισορροπία του.
- Δυστυχώς μόνο μετά από έντονες διαμαρτυρίες αποφάσισε η Δημοτική Αρχή να προστατέψει ό,τι έχει απομείνει στον υγροβιότοπο και το Πλατανόδασος. Η δε παραχώρηση του χώρου στο Δήμο Πατρέων υπενθυμίζεται πως έγινε το 2017 για μια δεκαετία, άρα μόνο 6 χρόνια απέμειναν ακόμα. Απαιτούνται οργανωμένες προσπάθειες για τη σωστή αξιοποίηση του δάσους και όχι για τη δήθεν ανάδειξή του. Ακόμα και η φύτευση νέων δέντρων θα πρέπει να συνάδει με την ιστορία του βιότοπου και όχι να γίνεται απλά για το φαίνεσθε και την επικοινωνία, καθώς ξενόφερτες ασθένειες καραδοκούν. Οι μικροί υγροβιότοποι θα πρέπει να αναδεικνύονται και η πολιτεία να τους διαχειρίζεται με σεβασμό όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λαμβάνοντας υπόψη ότι η εξαφάνιση συγκεκριμένων ειδών θα είναι οριστική, καθώς οι υγροβιότοποι αυτοί δεν επικοινωνούν με άλλους έτσι ώστε να αναπαραχθούν τα είδη που εκλείπουν. Στις υπάρχουσες μικρολίμνες αναπτύσσονται φρύνοι, βάτραχοι, τρίτωνες κ.α.
- Οι αγώνες των περιοίκων πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την εκάστοτε δημοτική αρχή, η οποία πρέπει να έχει ανοικτά αυτιά και να μη λειτουργεί μόνο ψηφοθηρικά. Οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση στους χώρους πρασίνου με ασφάλεια, να απολαμβάνουν τη φύση και να ψυχαγωγούνται σε αρμονία με το περιβάλλον. Είναι πολλά ακόμα αυτά που πρέπει και μπορούν να γίνουν στην ευρύτερη περιοχή.
Το σπιράλ, πιστό στις καταστατικές αρχές του αφενός υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και αφετέρου υπέρ της διαρκούς επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων με τους ειδικούς θα οργανώσει και άλλες παρόμοιες δράσεις.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με παρουσίαση του ιστορικού των παρεμβάσεων για την ανάδειξη του Πλατανόδασους των περιοίκων από τους Στάθη Παπαλεξανδρόπουλο και Σάββα Προκοπίου. Η ξενάγηση έγινε με την πολύτιμη συμβολή τριών ειδικών με μακροχρόνια ενασχόληση με το χώρο της Οικολογίας: τον Κυριακό Γαλάνη, μέλος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ), τον Γιώργο Χείρα, μέλος επίσης της ΟΙΚΙΠΑ και μέλους του Δ.Σ. του Φ. Δ. Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και τον Δημήτρη Παπανδρόπουλο, περιβαλλοντολόγο, μελετητή της βιοποικιλότητας και ειδικότερα της πανίδας του Πλατανόδασους από το 1989. Παράλληλα ο επικεφαλής του σπιράλ Πέτρος Ψωμάς συναντήθηκε και με τους Δημήτρη Παπαβασιλείου και Θανάση Παρπαρούση, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο αντίστοιχα του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραλίας Προαστείου «Η Δράση».