Stay Connected & Follow us

What are you looking for?

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

#αθλητισμός: Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για μια σύγχρονη πόλη

«Ο αθλητισμός είναι οξυγόνο. Στόχος μας να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής μας»

Εάν θέλουμε να φανταστούμε την πόλη μας σαν μια πόλη σύγχρονη, ικανή να σταθεί στο ύψος της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας με την αντίστοιχη αίγλη, θα πρέπει να κάνουμε μια βόλτα στις γειτονιές της, εκεί όπου η ζωή ξεκινάει νωρίς το πρωί και τελειώνει αργά το βράδυ. Θα πρέπει να περάσουμε από τις μικρές συνοικιακές αθλητικές εγκαταστάσεις, να τις δούμε στη σημερινή πραγματικότητα και να φανταστούμε αυτή την πραγματικότητα αλλιώς: Ανακατασκευασμένες με καινούρια σύγχρονα υλικά, με περιφράξεις και επαρκή φωτισμό παντού, δηλαδή όλα αυτά που απαιτούνται για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση τους. Να τα δούμε σαν ζωντανούς οργανισμούς που σφύζουν από ζωή, δίνοντας στη νεολαία –και όχι μόνο– μία αθλητική εκτόνωση και διέξοδο, ανάλογη αυτής που είχαν οι παλαιότερες γενιές σε γηπεδάκια και αλάνες.

Στο σπιράλ έχουμε θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα αυτό το project και δεσμευόμαστε για αυτό.

Το ολοκληρωμένο έργο συνίσταται στα παρακάτω:

Σχολικές αθλητικές εγκαταστάσεις και υποδομές

Σε μια σύγχρονη Πάτρα, αυτό που θα περιμέναμε να δούμε είναι σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις στα σχολικά συγκροτήματα. Εκεί που σήμερα οι στύλοι του βόλεϊ στέκουν όρθιοι χωρίς φιλέ και οι μπασκέτες χωρίς στεφάνια. Να δούμε ανακατασκευασμένα κλειστά γυμναστήρια, άλλα σε σύγχρονες και μοντέρνες εκδοχές, εξέδρες σε όλους τους εξωτερικούς αθλητικούς χώρους. Προγράμματα εκμάθησης κολύμβησης σε όλα τα σχολεία, όλων των βαθμίδων, προς αποφυγή και πρόληψη του δυσάρεστου ρεκόρ πνιγμών που κατέχει η χώρα μας. Πράγματα δεδομένα στον ανεπτυγμένο κόσμο, πράγματα όμως δύσκολα και μακρινά για τον αναπτυσσόμενο.

Ανάδειξη και στήριξη μικρών αθλημάτων

Εξίσου σημαντική προτεραιότητα για το σπιράλ είναι όλα τα μικρά αθλήματα. Επιθυμία μας, να αποκτήσουν «φωνή» και οντότητα, να αναδειχθούν μέσα από αγώνες και διοργανώσεις και να αποκτήσουν στέγη, ειδικά προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του κάθε αθλήματος.

Αθλητικές διοργανώσεις

Μεγάλο όνειρο -και σημερινό παράπονο- για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό είναι να βρίσκουν μέσα στο ετήσιο καλεντάρι της πόλης μεγάλα και σημαντικά αθλητικά events που θα δίνουν ζωή, ερεθίσματα αλλά και έσοδα στην Πάτρα και στους συντοπίτες μας. Αθλητικά γεγονότα σωστά οργανωμένα και προετοιμασμένα από καιρό πριν, από ανθρώπους με αθλητική εμπειρία στη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων τόσο στην πόλη μας όσο και ευρύτερα.

Τα βουνά μας, τα μονοπάτια, και σίγουρα η θάλασσα που μας περιτριγυρίζει, είναι ο ιδανικός συνδυασμός για πετυχημένες αθλητικές διοργανώσεις τέτοιου είδους που θα εκτοξεύσουν το όνομα της πόλης μας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στον διεθνή αθλητικό τουρισμό.

Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η πόλη έχει καταφέρει να διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία τουρνουά Ολυμπιακών Αγώνων, Παγκόσμια Πρωταθλήματα, δεκάδες Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και αμέτρητες αθλητικές διοργανώσεις. Η τεχνογνωσία υπάρχει και την κατέχουν σε πολύ υψηλό επίπεδο αρκετοί συμπολίτες μας.

Ποδηλατοδρόμοι

Στην Πάτρα που ονειρευόμαστε, θέλουμε το ποδήλατο και όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης να κατέχουν την πρώτη θέση. Τα λεωφορεία να κινούνται στους ειδικά διαμορφωμένους λεωφορειόδρομους, τα ποδήλατα στους ποδηλατοδρόμους, τα αυτοκίνητα στους δρόμους και οι άνθρωποι στους πεζόδρομους. Όπως ακριβώς ορίζουν και οι ίδιες οι λέξεις!

Εκσυγχρονισμός

Η βασική ιδέα όλων των ανθρώπων που ασχολούνται με τον αθλητισμό στο σπιράλ, είναι να δώσουμε στην Πάτρα την σύγχρονη μορφή για όλα τα αθλήματα. Οι ρυθμοί και η εξέλιξη τρέχουν και η τεχνολογία είναι αυτή που έχει αναλάβει να οδηγήσει τη γενιά μας στην επόμενη εποχή.

Ο τομέας του αθλητισμού δε θα μπορούσε να είναι ο τελευταίος σε αυτήν την κούρσα. Το οφείλουμε στα παιδιά μας και στους εαυτούς μας. Δυστυχώς όμως, η υπάρχουσα εικόνα μάς προσγειώνει απότομα σε μια δυσάρεστη πραγματικότητα: έργα που έχουν βαλτώσει, όχι διότι δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά γιατί υπάρχει η διαρκής αντιπαράθεση μεταξύ της (όποιας) κυβέρνησης και του Δήμου μας, ο οποίος σε κάθε περίπτωση προτάσσει τον κομματικό του χαρακτήρα, ακόμη και σε βάρος των συμφερόντων της πόλης. Αυτό πρέπει επιτέλους να τελειώσει.

Αθλητισμός = Ανάσα

Ελπίδα και όνειρο για όλους τους ανθρώπους, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του αθλητισμού στο σπιράλ, είναι να μας δοθεί η ευκαιρία να αλλάξουμε αυτή την πολύ δυσάρεστη κατάσταση. Να δώσουμε στην πόλη αυτό που αξίζει, όσον αφορά στο κομμάτι αθλητισμός, ερασιτεχνικός, επαγγελματικός ή και ψυχαγωγικός, εξίσου σημαντικός μέσα στη δύσκολη καθημερινότητα. Νέες ευκαιρίες και ερεθίσματα για να εξερευνήσουμε το βουνό και τις παράκτιες περιοχές μας, τη θάλασσα και τα μονοπάτια, και να δώσουμε την ευκαιρία στους συμπολίτες μας να ανακαλύψουν μέρη και επιπλέον επιλογές και δραστηριότητες για να βελτιώσουν την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής τους. «Επιλογές ανάσας» στην πόλη μας, που μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει η πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν στην Πάτρα και στην γύρω περιοχή.

Οι σκέψεις μας, πολλές. Τα σχέδια μας ακόμα περισσότερα. Οι τρόποι για να τα υλοποιήσουμε, υπαρκτοί και ρεαλιστικοί. Η θέλησή μας, τόσο δυνατή που γίνεται θηρίο μέρα με την ημέρα…

Το κείμενο αποτελεί τη συμμετοχή της Ομάδας Εργασίας #αθλητισμός στην έντυπη έκδοση που το σπιράλ κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2021 στην πόλη.

Το σκίτσο είναι του εικαστικού Κώστα Βούλγαρη kcartoons.com.

author avatar
user