Stay Connected & Follow us

What are you looking for?

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

Εύα Αθανασοπούλου: «Οι Πατρινοί μπορούν να πάνε ψηλά την πόλη»

Συνέντευξη της γραμματέως του σπιράλ στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» και τον Κωνσταντίνο Μάγνη

 • Πιάσατε δουλειά; Πώς λειτουργείτε ως σχήμα και ως γραμματέας;
  Εννοείται ότι ήδη πιάσαμε δουλειά, αφού επί της ουσίας συνεχίζουμε αδιαλείπτως από τις εκλογές του 2019. Αυτή είναι η δεύτερη θητεία της Πολιτικής Γραμματείας (μετά από ενδοπαραταξιακές εκλογές) και διαδέχομαι τον Γιώργο Σιγαλό, που κατείχε την θέση του γραμματέα την περίοδο 2020-21.
  Τονίζω ότι η λειτουργία του σπιράλ βασίζεται σε Ιδρυτικό Καταστατικό με θεσμικά όργανα και ΑΦΜ, στοιχεία που δεν θα τα βρείτε συχνά σε αυτοδιοικητικά σχήματα στην Ελλάδα. Από τα παραπάνω εύκολα συνάγεται ότι ως παράταξη προασπιζόμαστε θεσμικά δεσμεύσεις, λογοδοσία και διαφάνεια συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών μας. Αυτό σημαίνει ύψιστος σεβασμός στην άμεση δημοκρατία και υψηλό αίσθημα ευθύνης.
 • σπιράλ: Πολυκυτταρικός οργανισμός ή μονοπρόσωπος; Πόσο περιθώρια ελευθερίας σε απόψεις και πρωτοβουλίες σάς αφήνει ο επικεφαλής;
  Το σπιράλ είναι ένα κίνημα πολιτών για την Πάτρα και λειτουργεί στη βάση της πολυσυλλεκτικότητας, της σύνθεσης και της ανοιχτοσύνης. Σε ένα ανεξάρτητο αυτοδιοικητικό σχήμα όπως το σπιράλ, που ενώνουν τη φωνή τους άνθρωποι από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, είναι αδύνατη η ταύτιση απόψεων. Οπότε επιβάλλεται να υπάρχει και ελευθερία και ενθάρρυνση για προτάσεις και πρωτοβουλίες. Ταυτόχρονα συνυπάρχουν όμως επιχειρηματολογία, διαφάνεια και επικύρωση της πολιτικής μας από τα όργανα της παράταξής μας.
  Από την άλλη, ο ίδιος ο Πέτρος Ψωμάς είναι από τη φύση του ένας άνθρωπος με δημοκρατικές αρχές που υποστηρίζει και διευκολύνει την πολυφωνία και τον διάλογο.
 • Αισθάνεστε ότι μπορείτε να πιάσετε τον σφυγμό των λαϊκότερων τάξεων που αισθάνονται ότι ο αυτοδιοικητικός σας λόγος είναι ανησυχίες πολυτελείας;
  Δεν θα σχολιάσω το «πόθεν έσχες» κάποιων «παιδιών του λαού», όπου οι αριθμοί διαψεύδουν τη ρητορική τους. Θα μιλήσω για εμάς. Διεκδικούμε τον Δήμο ακριβώς γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε μια άλλη Πάτρα για τον απλό Πατρινό. Η αριστοκρατία δεν περιμένει τίποτα από τον εκάστοτε δήμαρχο. Μπαίνει στο αεροπλάνο και βρίσκεται όπου θελήσει. Ο απλός λαός περιμένει, και για αυτούς δημιουργήθηκε το σπιράλ.
  Για όσους μιλούν για ανησυχίες πολυτέλειας -και αναφέρομαι σε αυτοδιοικητικούς-, θεωρώ ότι υποκρύπτουν απουσία στρατηγικής και αδυναμία δράσης. Από πλευράς δημοτικής αρχής επικρατεί τεχνηέντως μία δαιμονοποίηση οποιασδήποτε προσπάθειας αφορά τον εκσυγχρονισμό της πόλης: Παρεμβάσεις για μια καθημερινότητα με καθαρή πόλη, ποδηλατόδρομους, πάρκα, διαχείριση κυκλοφοριακού, πολιτιστικούς θεσμούς, εξυπηρέτηση του πολίτη, όλα όσα βλέπουμε αλλού στη Ελλάδα και στον κόσμο. Μια Πάτρα με υποδομές και νέες θέσεις εργασίας. Αυτά δεν είναι ελιτισμός, είναι βασικές ανάγκες των καθημερινών ανθρώπων, στο σήμερα. Παλεύουμε, και το δείξαμε, για ενημέρωση των Πατρινών, επεξεργαζόμαστε θέσεις, προτείνουμε λύσεις. Θέλουμε μια σύγχρονη Πάτρα που να εμπνέει τον Πατρινό και να αποτελεί προορισμό στον χάρτη της Ελλάδας. Σήμερα επικρατεί αρνητισμός, αναβλητικότητα, απραξία. Εχουν βαλτώσει όλα τα έργα. Και πολλά υπάρχουν μόνο στα χαρτιά και στα συρτάρια. Ποιον εξυπηρετεί αυτό; Τον λαό;
 • Σας κατηγορούν, και όχι μόνο η δημοτική αρχή, ότι είστε απολιτίκ. Ποια στοιχεία σας αποδεικνύουν το αντίθετο;
  Αυτοί που μας κατηγορούν ως «απολιτίκ», επέλεξαν μια σικ έκφραση γιατί δεν είχαν να μας προσάψουν κάτι συγκεκριμένο. Δεν τους αρέσει που αποτελούμε μία υπερκομματική δημοτική παράταξη που μέλη της στεγάζονται σε όλο το φάσμα του Κοινοβουλευτισμού, από αριστερά, κέντρο έως δεξιά. Δεν πιστεύουν στην αδέσμευτη και ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση και αρέσκονται να βλέπουν ισχυρούς της κεντρικής κυβέρνησης και τους τοπικούς κομματικούς τους εκπροσώπους, να κινούν τα νήματα των διεκδικήσεων και των αποφάσεων. Εμείς πιστεύουμε ότι οι Πατρινοί μπορούν να φτάσουν την Πάτρα ψηλά, με προσήλωση, εργατικότητα, γνώση και σχέδιο. Και επειδή «όλα είναι πολιτική» θα πω: Εάν μετά από μία οκταετία δεν έχεις λύσει το κυκλοφοριακό, το θέμα του θαλασσίου μετώπου, δεν έχεις εργαστεί πάνω στην ανακύκλωση και ακόμη εκκρεμεί το θέμα της αναβάθμισης του Βιολογικού, όταν δαιμονοποιείς υποδομές όπως το φράγμα Πείρου-Παραπείρου, τη Μαρίνα ή το φυσικό αέριο, όταν δεν έχεις καταφέρει να καταστήσεις την Πάτρα πόλη αναγνωρίσιμη ως προορισμό, τότε, είτε έχεις πολιτικά αποφασίσει να την καταδικάσεις –που είναι εγκληματικό- ή είσαι ανίκανος ή δεν ασχολείσαι με αυτό για το οποίο εκλέχτηκες. Και στις τρεις περιπτώσεις δεν σέβεσαι τον μόχθο και τη ζωή του απλού ανθρώπου.
 • Μήπως πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο συμπράξεων στις επόμενες εκλογές; Αν ναι, με ποιους; Παραχωρείτε τη θέση του επικεφαλής;
  Η Πάτρα έχει τεράστια άλυτα θέματα, από τις βασικές υποδομές της μέχρι το επίπεδο υπηρεσιών της και την εικόνα της, που περιμένουν εναγωνίως μια άλλη αντιμετώπιση. Το θέμα λοιπόν πρωτίστως δεν είναι το πολιτικό προσωπικό, αλλά το όραμα, η στρατηγική και το πρόγραμμα για μια άλλη Πάτρα.
  Από την άλλη, δυο λόγια για τον επικεφαλής του σπιράλ, τον Πέτρο Ψωμά. Πρόκειται για έναν άνθρωπο οραματιστή και πραγματιστή μαζί, δίχως παρωπίδες και στεγανά, δουλευταρά, που κινητοποιεί, εμπνέει, ενθαρρύνει αναγνωρίζει δεξιότητες τρίτων και μπορεί να οργανώνει και συντονίζει ομάδες όσο κανείς άλλος. Αυτά τα χαρίσματα δεν τα βρίσκει κανείς εύκολα στο πολιτικό προσωπικό της αυτοδιοίκησης.
  Κλείνοντας, θέλω να υπογραμμίσω ότι αν μια παράταξη φιλοδοξεί να μπει στην κούρσα της δεύτερης Κυριακής, και το σπιράλ το θέλει, οφείλει να στείλει ένα διευρυμένο κάλεσμα στην κοινωνία. Θεωρούμε ότι διαθέτουμε στρατηγική στόχευση και συναίσθηση ευθύνης και θα βρούμε συμμάχους που να μοιράζονται το ίδιο όραμα με εμάς για την πόλη μας.
author avatar
user