Stay Connected & Follow us

What are you looking for?

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

Σουγλέρη Αθηνά

#περιβάλλον

email: sugleriart@gmail.com

Όταν ο Πέτρος Ψωμάς με επισκέφθηκε κρατώντας το “σπιράλ” εγώ του έδειξα τα έργα μου, που εδώ και χρόνια, περιέχουν σπείρες τις οποίες φτιάχνω ασυνείδητα αφού σαν σχήμα με βοηθά να συγκεντρώνομαι και να σκέφτομαι ορθά και ανοιχτά. Μου εξήγησε ότι στην ίδια βάση κινείται και η φιλοσοφία της δημοτικής κίνησης “σπιράλ” και αυτόματα αισθάνθηκα ότι είχαμε έναν κοινό τόπο. Μου έκανε εντύπωση που έδωσε σημασία στην  οικιακή Κομποστοποίηση που κάνω μόνη μου και επεσήμανε ότι με εκπαιδευτικές δράσεις θα μπορέσουν να το εφαρμόσουν κι άλλοι Πατρινοί ώστε πρώτα εμείς οι ίδιοι να καταφέρουμε να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων μας. Αισθάνθηκα μέσα από την πρώτη αυτή συνάντηση, ότι είναι το κατάλληλο άτομο να ηγηθεί ως Δήμαρχος μιας σύγχρονης ευφυούς πόλης ενεργοποιώντας κάθε χρήσιμη μονάδα και ομάδα.

Μετά τη συνάντηση αυτή, μπήκα στη διαδικασία να συλλογιστώ ότι οφείλω κι εγώ ως σκεπτόμενος δημότης της Πάτρας και άνθρωπος της δημιουργίας να αποτελέσω  μια ακόμα στροφή του σπιράλ που ξετυλίγεται στην πόλη για να μπορέσουμε επιτέλους να βελτιώσουμε την ποιότητα της καθημερινότητάς μας, να οδηγηθούμε σε μια πόλη πρότυπο όπως την έχουμε οραματιστεί όλοι μας, όπως την αξίζουμε, μακριά από τις κομματικές αγκυλώσεις που δεν έχουν επιλύσει μέχρι τώρα πολλά απλά θέματα. Μέσα από τα ευφυή άτομα του σπιράλ, έχουμε τη δυνατότητα, να οδηγηθούμε σε μια βιώσιμη πόλη που θα καταφέρει στο τέλος αφού θα είναι καθαρή, αισθητικά όμορφη, θα έχει ανακτήσει τις υποδομές της, την επικοινωνία της με τον πολίτη, την  παραθαλάσσια υπόστασή της, τις καθαρές της θάλασσες και τον σοβαρό θεμελιώδη ρόλο του λιμανιού της, να ανοίξει το σπιράλ της και σε επισκέπτες εκτός της πόλης και της χώρας.

Σε εποχές δύσκολες για την αυτοδιοίκηση, η εξωστρέφεια, χαρακτηριστικό και του Πέτρου Ψωμά, μπορεί πραγματικά να μας δώσει λύσεις. Αυτές οι Δημοτικές εκλογές είναι η οριακή στιγμή και το “σπιράλ” είναι η κατάλληλη δημοτική κίνηση για να μας οδηγήσει στο πρότυπο της πόλης που αξίζουμε.”

Μέσω της εικαστικής μου δράσης αλληλοανακαλύπτω ανθρώπους με  κοινούς με εμένα τόπους ή αλλιώς ”συν δημιουργούς”. Για μένα όλα είναι  τέχνη και η τέχνη είναι πράξη και καθημερινή υπόθεση. Είναι ο σεβασμός στον εαυτό μας, στη φυσική μας υπόσταση, στην υγεία μας και στους γύρω μας, είναι ο τρόπος που θα διοικηθεί μια πόλη, είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον της, είναι η δημιουργία της κάθε στιγμής σε κάθε τομέα, είναι η αρχέγονη σπείρα που σχεδιάζω στο χαρτί… Όραμά μου είναι να συμβάλω στη διαχείριση των απορριμμάτων μας και στη μείωση του όγκου τους, μεταλαμπαδεύοντας τις επιστημονικές μου γνώσεις μέσα από ομαδικές αλλά και ατομικές  κοινωνικές δράσεις. Τα θέματα λύνονται πιο απλά με γνώση, παιδεία τόλμη. Ας προσπαθήσουμε εμείς πρώτα, που ζούμε εδώ, να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων στα σπίτια μας και μετά το αποτέλεσμα θα φανεί και στην πόλη. Άλλωστε, η διαχείριση των απορριμμάτων είναι βασικός δείκτης πολιτισμού.

***

Η Αθηνά Σουγλέρη είναι Διπλ. Πολ/κός Μηχ/κός. Αποφοίτησε από την Πολυτεχνική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και στη συνέχεια έκανε τις Διατμηματικές Μεταπτυχιακές σπουδές στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες, ενώ έως σήμερα συνεχίζει την επιστημονική ακαδημαϊκή της έρευνα με θέμα “Περιβάλλον & Υγεία”. Παράλληλα, αναπτύσσει πολυετή εικαστική δράση όπου μέσα από την τέχνη της παροτρύνει τους θεατές στην προσέγγιση του φυσικού τους ενστίκτου με την προστασία και τον σεβασμό στο κυκλικό περιβάλλον, τις ανακυκλώσεις του και τη φύση. Ξεκινώντας από το δικό της τεχνικό γραφείο που έχει από το 1998 στην Πάτρα έχει μελετήσει και έχει επιβλέψει πολλά κτίρια σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Μετά τις Περιβαλλοντικές Μεταπτυχιακές σπουδές αποφάσισε να μετακομίσει το 2002 για πρώτη φορά στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως Πολ/κος Μηχ/κός -Περ/γος στη διαχείριση των απορριμμάτων του νομού Αττικής στον ΕΣΔΚΝΑ ενώ είναι μέλος και της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΣΔΑ). Στη συνέχεια, διορίστηκε με ΑΣΕΠ ως πολ/κός μηχ/κός στα ΕΛΤΑ που εργάζεται έως σήμερα έχοντας ασχοληθεί με μελέτες-επιβλέψεις για τη συντήρηση μεγάλων κτιρίων στην Πάτρα. Τα ΕΛΤΑ εξέδωσαν σε Πανελλαδική κυκλοφορία εικαστικές κάρτες της, που βρέθηκαν στην κορυφή των πωλήσεων. Στην Αθήνα επέλεξε να ζήσει στο Θησείο, που της θύμιζε την αγαπημένη της  παλιά παραδοσιακή Πάτρα του κέντρου, το στενάκι της Αθανασίου Διάκου, στο οποίο μεγάλωσε. Συμμετείχε στα κοινά του Δήμου Αθηναίων και ήταν μέλος του ΔΣ των Μουσικών Συνόλων με πρόεδρο τον Μουσικοσυνθέτη Γιώργο Κατσαρό. Επίσης, ήταν μέλος των επιτροπών σχεδίου πόλης και πολιτιστικών και αθλητισμού του 3ου διαμερίσματος. Η Αθηνά Σουγλέρη (suGleri) αριθμεί πολλές εκθέσεις Ζωγραφικής, έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τον τύπο σε Πανελλαδικό επίπεδο και τα έργα της τα προωθεί παγκοσμίως διαδικτυακά ο συλλέκτης συγχρονης τέχνης C. Saatchi. Καθημερινά επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τις δημιουργίες της στον ιδιόκτητο χώρο της “Αtelier SuGleri”. Είναι παντρεμένη και έχει 2 παιδιά 8 ετών και 4 ετών.