Stay Connected & Follow us

What are you looking for?

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

σπιράλ: Χωρίς συνέχεια και όραμα η διοίκηση του Δήμου Πατρέων

Παρακολουθήσαμε, μόνοι, την παρουσίαση του δημοτικού έργου και σχολιάζουμε

Το σπιράλ με διαδοχικές εκπροσωπήσεις παραβρέθηκε σε όλη την εκδήλωση της Παρουσίασης του Έργου του Δήμου Πατρέων, τα πρωινά από 19-21 Οκτωβρίου 2022. Το ακροατήριο δυστυχώς απαρτιζόταν κυρίως από Αντιδημάρχους, Προέδρους νομικών προσώπων, ημέτερους και υπηρεσιακούς παράγοντες. Απούσες οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, απόντες και οι δημότες.

Τι ήταν, τελικά, αυτή η εκδήλωση;

Ήταν (σύμφωνα με την πρόσκληση) η παρουσίαση του έργου όλων των Διευθύνσεων και Νομικών Προσώπων του Δήμου Πατρέων. Σημειωτέον: χρόνος για ερωτήσεις και διευκρινήσεις δεν είχε προβλεφθεί -για διάλογο ούτε υπόνοια. Μάλλον δεν ήταν επιθυμητό! Η κατεύθυνση, απ’ ότι διαπιστώσαμε, ήταν να παρουσιαστεί ένας μακρύς κατάλογος έργων, με φωτογραφική τεκμηρίωση. Πότε ξεκίνησαν, πότε τελείωσαν, ασαφές. Εντυπωσιακό αποτέλεσμα! Για την ταμπακιέρα του ανύπαρκτου οράματος για την πόλη, των επαναπροκηρύξεων, των καθυστερήσεων, των αργοποριών, κουβέντα. Όλα καλώς καμωμένα!

Ήταν λοιπόν απολογισμός – λογοδοσία; Όχι, αυτός γίνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μήπως ήταν προγραμματισμός; Όχι, αυτό γίνεται στην αρχή κάθε προγραμματικής περιόδου. Ήταν ενημέρωση των δημοτών; Όχι, γιατί παραδοσιακά, παντού στον κόσμο, τέτοιες εκδηλώσεις γίνονται Σαββατοκύριακο (ή έστω απογεύματα) και όχι πρωινά καθημερινών, ώστε οι ενδιαφερόμενοι δημότες να έχουν δυνατότητα συμμετοχής. Ήταν παρουσίαση της δημοτικής αρχής; Όχι, οι διευθυντές των τμημάτων παρουσίασαν, με κάποιους εμβόλιμους πολιτικούς παράγοντες χωρίς ποτέ να εξηγηθεί η παρουσία τους.

Τι ήταν, λοιπόν, αυτό το τριήμερο; Κατά την γνώμη μας ήταν:

  • Μια προσπάθεια της απερχόμενης δημοτικής αρχής να παραμείνει στην επικαιρότητα. Το κατανοούμε: η «Συνάντηση Δημάρχων» του σπιράλ έπρεπε κάπως να «απαντηθεί».
  • Μια απόπειρα να κατευναστούν ενστάσεις για ολιγωρία, εστιάζοντας σε ευθύνες τρίτων (για την υποστελέχωση υπηρεσιών, τα αυξημένα καθήκοντα υπαλλήλων, τους  παραβατικούς πολίτες που βανδαλίζουν και αυθαιρετούν εναντίον της πόλης κ.α.). Υπάρχει όμως αντίλογος, όπως και εναλλακτικές. Για αυτές ούτε κουβέντα (π.χ. την Αναπτυξιακή Εταιρία που έκλεισε, την Δημοτική Αστυνομία που διαλύθηκε).
  • Η στόχευση να υποκρύψει η δημοτική αρχή τις αναρίθμητες «απευθείας αναθέσεις» σε εργολάβους και προμηθευτές και την συνεργασία της με ιδιώτες, μέσω της αντίστιξης του παραγωγικού έργου των υπηρεσιακών, που πρόβαλε ως ιδιαιτερότητα της πόλης. Αυτό το μίγμα υπάρχει παντού στην Ελλάδα, σε αυτό δεν διαφέρουμε σε τίποτε από άλλους δήμους της χώρας.
  •  Η έντεχνη -για πολλοστή φορά- ανατροφοδότηση διαχωρισμού των δημοτών σε ερίφια και αμνούς, Αστούς και Λαϊκούς. Ποιος είναι ο αστός κ. Δήμαρχε; Ποιοι έχετε μεγαλοπιαστεί, ποιοι καλλιεργείτε την ευνοιοκρατία, ποιοι προστατεύετε τους κομματικούς σας συντρόφους; Που είναι η Πάτρα σε όλα αυτά; Δεν σας ενδιαφέρει! 

Στα παραπάνω προστίθεται το μέγα πολιτικό σφάλμα του τριημέρου: Κατά τον Δήμαρχο, είναι οι εργαζόμενοι του Δήμου αυτοί που σχεδιάζουν. Κύριε Δήμαρχε, σας θυμίζουμε ότι η πολιτική ηγεσία είναι αυτή που σχεδιάζει. Η διοίκηση υλοποιεί, δρα συμβουλευτικά, ενημερωτικά και δίνει τεχνικές λύσεις αλλά δεν σχεδιάζει!

Η σημαντικότερη αδυναμία της δημοτικής αρχής του Δήμου Πατρέων είναι η δυσκολία να αντιληφθεί την συνέχεια των πραγμάτων στη διοίκηση του Δήμου, αυτήν που -ακόμη και τώρα- η ίδια υλοποιεί, Σε μεγάλο βαθμό ότι υλοποιείται αποτελεί σύλληψη ιδεών, μελέτες και ενταγμένα έργα προγενέστερων δημοτικών αρχών. Αυτήν την συνέχεια την αποκρύπτει σκόπιμα ο Δήμαρχος Πατρέων, τη συνέχεια που θα εύχεται να του αναγνωρίσει ο επόμενος Δήμαρχος Πατρέων, που θα εκλεγεί τον Οκτώβρη του 2023!

author avatar
user