Stay Connected & Follow us

What are you looking for?

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

σπιράλ: Η αποτίμηση της «Συνάντησης Δημάρχων στην Πάτρα»

Δικτύωση, καλές πρακτικές, υλοποιήσιμες λύσεις, χρηματοδοτικά εργαλεία και άλλα οφέλη

Πολλαπλά οφέλη -τόσο για τη δικτύωση με Δήμους από όλη τη χώρα, όσο και για την εφαρμογή επιτυχημένων πρακτικών στην Πάτρα, σε ένα ευρύ φάσμα τομέων των αυτοδιοικητικών αρμοδιοτήτων- είχε η εκδήλωση «Συνάντηση Δημάρχων» που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022 η δημοτική παράταξη σπιράλ, στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων.

Προσκεκλημένοι του επικεφαλής του σπιράλ Πέτρου Ψωμά, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι Δημάρχων (που ανυπέρβλητες υποχρεώσεις της τελευταίας στιγμής δεν τους επέτρεψαν να επισκεφθούν την Πάτρα) παρουσίασαν επιτυχημένες και καινοτόμες πρακτικές και έργα που υλοποίησαν στους Δήμους τους, στην κατεύθυνση της καλύτερης εξυπηρέτησης των δημοτών, της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης των πόλεων τους.

«Η αυτοδιοίκηση μπαίνει σε άλλες εποχές» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, επισημαίνοντας ότι οι Δήμοι έχουν ανάγκη την ενεργό συμμετοχή νέων ανθρώπων και ομάδων, την εξωστρέφεια και την ανοιχτοσύνη, μακριά από παρωπίδες και πολιτικές σκοπιμότητες, με στόχο την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου για την πρόοδο των τοπικών κοινωνιών.

Καινοτόμα προγράμματα όπως το «Κερδίζω όσο διαχωρίζω» και το «Πληρώνω όσο πετάω» του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, η ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων στα Τρίκαλα και την Κοζάνη, το Πάρκο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας για την παραγωγή εναλλακτικής ηλεκτρικής ενέργειας που υλοποίησε ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, η «έξυπνη» δημοτική συγκοινωνία (Smart Bus) στο Δήμο Χαϊδαρίου, το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης με e-πληρωμή και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες στο Δήμο Χανίων, αλλά και επενδύσεις όπως το Μέγαρο ΑμεΑ στο Δήμο Ελληνικού και η μετατροπή του ΧΑΔΑ στο Δήμο Νικολάου Σκουφά σε χοροθέατρο χωρητικότητας 5.000 θέσεων είναι ορισμένα από τα πολλά και σημαντικά που παρουσιάστηκαν στην άκρως επιτυχημένη ημερίδα που διοργάνωσε το σπιράλ.

Παράλληλα, οι δημοτικοί παράγοντες που συμμετείχαν στην εκδήλωση παρουσίασαν τους τρόπους και τις πηγές άντλησης πόρων για την υλοποίηση των συγκεκριμένων δράσεων. Άλλωστε στην πλειοψηφία τους επεσήμαναν πως αν διεκδικήσεις σωστά πόρους (οικονομικούς και ανθρώπινους) μπορείς να τους βρεις, αρκεί να τεκμηριώσεις την ανάγκη υλοποίησης όλων των παραπάνω έργων και πρακτικών, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των δημοτών.

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου επεσήμανε στην έναρξη της εκδήλωσης πως «είναι πρωτοφανείς οι πόροι που υπάρχουν για χρήση στην τοπική αυτοδιοίκηση». Στη συνέχεια απαρίθμησε τις διαθέσιμες πηγές πόρων για τους ΟΤΑ (Ταμείο Ανάπτυξης, ΕΣΠΑ, πρόγραμμα Αντώνη Τρίτσης, Πράσινο Ταμείο, Ευρωπαϊκά προγράμματα) οι οποίες δεν πρέπει να μείνουν αναξιοποίητες.

Αντίστοιχη ήταν και η διαπίστωση που εξέφρασε ο επικεφαλής του σπιράλ Πέτρος Ψωμάς, όταν στο κλείσιμο της εκδήλωσης, ευχαριστώντας όλους όσους συμμετείχαν στη «Συνάντηση των Δημάρχων», είπε: «Σήμερα μάθαμε πως αν διεκδικείς χρήματα έξυπνα και με τεκμηρίωση, τότε μπορείς να τα πάρεις».

Στην εκδήλωση του σπιράλ συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, οι Δήμαρχοι Βάρης -Βούλας – Βουλιαμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός, Νότιας Κυνουρίας Χαράλαμπος Λυσίκατος, Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης, Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος, Νικολάου Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση, καθώς επίσης οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών Δήμου Χανίων Αναστάσιος Αλόγλου, Ψηφιακής Μετάβασης & Νέων Τεχνολογιών Δήμου Κοζάνης Αναστάσιος Ραφαηλίδης, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Ψηφιακής Πολιτικής Δήμου Βέροιας Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, Επιχειρηματικότητας Δήμου Καστοριάς Σωκράτης Πέλκας, ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Ελληνικού Αντώνης Αντωνόπουλος και η Πρόεδρος  των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Παλαιού Φαλήρου Μαίρη Τρύφων.

Στην εισαγωγική συνεδρία της εκδήλωσης ουσιαστική ήταν η παρέμβαση του επί 16 χρόνια Δημάρχου Πατρέων Ανδρέα Καράβολα καθώς και ο χαιρετισμός του Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας Σπύρου Μυλωνά, ως εκπροσώπου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Δυτικής Ελλάδος.

Η εκδήλωση βασίστηκε στο δίκτυο Δημάρχων που συνειδητά δημιουργεί ο Πέτρος Ψωμάς για το σπιράλ, την τελευταία τριετία. Αυτή η δικτύωση ενισχύθηκε περαιτέρω με τη φιλοξενία Δημάρχων και Αντιδημάρχων στην Πάτρα και τη συμμετοχή τους στην ημερίδα. Οι επισκέψεις του επικεφαλής του σπιράλ σε Δήμους της χώρας και οι ουσιαστικές επαφές του με δημοτικές αρχές που υλοποιούν επιτυχημένες πρακτικές πρόκειται να συνεχιστούν.

Share
author avatar
user