Stay Connected & Follow us

What are you looking for?

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

σπιράλ: Οι διαφωνίες, οι επισημάνσεις και οι προτάσεις

Οι θέσεις του σπιράλ όπως παρουσιάστηκαν από τους δημοτικούς συμβούλους στο ΔΣ

Δύο φορές συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πατρέων την τρέχουσα εβδομάδα, με μια σειρά σοβαρά θέματα στην ατζέντα του. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τα δημοτικά τέλη και τέλη διαφήμισης, το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, το μέλλον του θαλάσσιου μετώπου της Πάτρας, ο Οργανισμός Εσωτερικών Υπηρεσιών και το ζήτημα της δημοτικής αστυνομίας. Τόσο ο επικεφαλής του σπιράλ Πέτρος Ψωμάς, όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης, Θάνος Δούρος και Χαράλαμπος Στανίτσας, είχαν την ευκαιρία μέσω σχετικών εισηγήσεων να αναδείξουν τις θέσεις του σπιράλ και τις κεφαλαιώδεις διαφωνίες με την παρούσα δημοτική αρχή. Παρακάτω καταγράφονται επιγραμματικά κάποια σχετικά σχόλια, επισημάνσεις, κριτικές και κυρίως προτάσεις που κατατέθηκαν από το σπιράλ:

  • Οι διαδικασίες για τη διαμόρφωση του θαλάσσιου μετώπου είναι παράτυπες, αργές, μη κοινοποιημένες στην πόλη και αναποτελεσματικές. Το παλιό λιμάνι είναι σήμερα ένα τεράστιο πάρκινγκ, η δε συμπλήρωση 5 χρόνων χωρίς πρόοδο (το καλοκαίρι του 2023) μπορεί να επιφέρει ανάκληση της παραχώρησης.
  • Με το ενεργειακό κόστος να μεγαλώνει, η διατήρηση των περυσινών δημοτικών τελών στην Πάτρα σημαίνει πως οι ανταποδοτικές προς τους δημότες υπηρεσίες (καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού) θα είναι φέτος υποδεέστερες σε πλήθος και ποιότητα. Αν δεν είναι, τότε αδίκως πληρώναμε τα ίδια τέλη τα προηγούμενα χρόνια –κάτι δεν στέκει.
  • Τέλη διαφήμισης ο Δήμος Πατρέων δεν εισπράττει γιατί δεν έχει δημιουργήσει σημεία προβολής, κανονισμό λειτουργίας και διαδικασίες είσπραξης. Προτείνουμε άμεσα να γίνουν και τα τρία, τόσο για να προκύψουν έσοδα για τον δήμο, όσο και για να λήξει η ασυδοσία και να μπει μια τάξη στην εικόνα πόλης.
  • Το τεχνικό πρόγραμμα για το 2023 είναι πανομοιότυπο με του 2022 που ήταν πανομοιότυπο με του 2021 κ.ο.κ. Θα ήταν πιο φρόνιμο να επικεντρωνόταν σε λίγα μεγάλα έργα που θα γίνουν, παρά να αποτελεί μία «copy-paste» εκδοχή των προηγούμενων. Επισημάναμε πως η δημοτική αρχή δεν πείθει πως μέσα σε ένα χρόνο θα κάνει όσα δεν κατάφερε σε μια οκταετία.
  • Η δημιουργία δημοτικής αστυνομίας είναι μία ακόμα αδήριτη ανάγκη και τώρα δίνεται η ευκαιρία στην πόλη να τη διεκδικήσει, βάση σχετικού νέου νόμου. Η άρνηση της δημοτικής αρχής στερεί δουλειά από 106 συνδημότες μας και συντηρεί στην πόλη το κυκλοφοριακό χάος, τη δυσκολία στις μετακινήσεις, την εκτός ελέγχου κατάσταση στους κοινόχρηστους χώρους και άλλες παραβατικές συμπεριφορές. 
  • Κατά τα’ άλλα το νέο προτεινόμενο οργανόγραμμα του Δήμου Πατρέων είναι πλήρες και βασισμένο στην εμπειρία και τα αιτήματα των εργαζομένων. Μας ανησυχούν οι περαιτέρω αυξήσεις σε διευθύνσεις και τμήματα, μας λυπεί που απουσιάζουν οι περιγραφές θέσεων με συγκεκριμένους ρόλους και αρμοδιότητες.

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί βρίσκεται η κύρια εισήγηση του Πέτρου Ψωμά, κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας όταν ζητήθηκε από τις παρατάξεις με μία τοποθέτηση να αναφερθούν σε 4(!) θέματα μαζί:

author avatar
user