Stay Connected & Follow us

What are you looking for?

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

Συνέντευξη του Πέτρου Ψωμά στην εφημερίδα “Κόσμος”

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Κόσμος” της Πάτρας παραχώρησε ο επικεφαλής του σπιράλ Πέτρος Ψωμάς και μίλησε για την πορεία του σπιράλ τον πρώτο χρόνο που μεσολάβησε από τις εκλογές του Μαΐου 2019 έως σήμερα, τις σκέψεις για την Πάτρα και τους στόχους του.

Διαβάστε παρακάτω τις απαντήσεις στα ερωτήματα που του τέθηκαν:

  • Τρία πιο σημαντικά εμπόδια που βλέπετε μπροστά σας στον δρόμο για τον δημαρχιακό θώκο; Και μην μου πείτε… Πελετίδης, Πελετίδης, Πελετίδης…

Δεν είναι αυτοσκοπός ο θώκος. Κι ούτε βλέπουμε τον κ. Πελετίδη σαν αντίπαλο. Ως επανεκλεγμένο Δήμαρχο Πατρέων τον βλέπουμε. Και ως σύμμαχο, όπως όλες τις δημοτικές παρατάξεις άλλωστε, σε έναν αγώνα που από κοινού πρέπει να δώσουμε για να οδηγήσουμε την Πάτρα σε μία πορεία προόδου. Η πόλη, η εποχή και τα ανοικτά μέτωπα απαιτούν συνεργασίες. Το σπιράλ επικροτεί τέτοιου είδους νοοτροπίες. Όταν όμως βλέπουμε κομματικές εντολές και προσωπικές στρατηγικές να προηγούνται του συμφέροντος της πόλης, θυμώνουμε. Αυτά είναι τα πραγματικά εμπόδια στην προσπάθεια για την Πάτρα του μέλλοντος. Τα βάζουν άλλοι. Εμείς τα αφαιρούμε ή τα προσπερνάμε.  Το σπιράλ είναι η παράταξη της θετικής σκέψης και μιας άλλης νοοτροπίας που προτιμά να μη στέκεται σε εμπόδια, αλλά να αναζητά ευκαιρίες και προκλήσεις.

  • Λένε κάποιοι ότι το σπιράλ είναι ο “Διακονιάρης της Πάτρας” (κάτι σαν το “Ποτάμι” του Θεοδωράκη δηλαδή). Θα έχετε ίδια τύχη;

Η ονομασία του ποταμού Διακονιάρη, σύμφωνα με τον Γάλλο φιλέλληνα Πουκεβίλ, οφείλεται στο ότι δεν έχει πηγές αλλά συλλέγει τα νερά του από τη βροχή. Έτσι, πολυσυλλεκτικό είναι και το σπιράλ. Και χωρίς πηγές, πολιτικές ή οικονομικές, καθώς δεν είμαστε ούτε κομματικό παρακλάδι ούτε υποστηριζόμενοι από συμφέροντα. Άρα θα μπορούσε να στέκει η παρομοίωση. Κανενός νεροκουβαλητής, αυθύπαρκτη περίπτωση, φυσικό φαινόμενο. Δεκτή και η ταύτισή μας με ορμητικό ποτάμι καθώς πέρυσι, ως μία νέα παράταξη μόλις τριών μηνών, μπήκαμε δυναμικά στον εκλογικό στίβο, σαν ποτάμι, παίρνοντας «με το καλημέρα» ένα διόλου ευκαταφρόνητο 6,5%. Κρατάμε το ότι το εκλογικό σώμα στην αυτοδιοίκηση τιμά ανεξάρτητους συνδυασμούς και έντιμες προτάσεις. Για το ομώνυμο κόμμα δεν έχω κάτι να πω, το σπιράλ σκέφτεται και δρα υπερκομματικά.

  • Για το τρένο είχατε κάνει πρόταση για εναέρια λύση. Τελικά…. προσγειώνεστε; Η λέτε υπογειοποίηση; Επιλέξτε όμως κάτι…! Πάνω, επιφάνεια ή κάτω;

Στο σπιράλ είμαστε πολύ προσεκτικοί στις διατυπώσεις μας. Αυτό που προεκλογικά είχαμε συνεισφέρει στην όλη συζήτηση για το τρένο ήταν η εναλλακτική της υπέργειας διέλευσης από μέρος της πόλης. Εναλλακτική διέλευση, ως απάντηση στην εμμονή της υπογειοποίησης. Στη σύγχρονη Πάτρα που ονειρευόμαστε ταιριάζουν εμβληματικά έργα και λύσεις έξω από το κουτί. Την πλήρη υπογειοποίηση δεν την επικροτήσαμε ποτέ. Βρείτε και διαβάστε τις σοβαρότατες επιφυλάξεις και ενστάσεις που ανέφερα στη σχετική εισήγηση όταν συζητήθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όταν μάλιστα οι επικεφαλής των παρατάξεων και εκπρόσωποι κατοίκων επισκεφτήκαμε τον Υπουργό Κ. Καραμανλή, κάποιοι ενοχλήθηκαν από την εκεί τοποθέτησή μου -προφανώς θεωρήθηκα… «εκτός γραμμής». Τι λέει το σπιράλ; Ακούμε τους ειδικούς, παραμένουμε ρεαλιστές, επιλέγουμε διέλευση εφικτή και γρήγορα, δεν θέλουμε να πληγεί ο Προαστιακός, απαιτούμε τρένο ως το λιμάνι και ακόμα παραπέρα προς Ηλεία. Όλα αυτά μαζί σημαίνουν επίγεια διέλευση με σημειακές βυθίσεις, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Ειδικά για τον Προαστιακό, θα πρέπει να διατηρηθεί και ενισχυθεί η λειτουργία του με τις υπάρχουσες στάσεις και να διασυνδεθεί με Πανεπιστήμιο, Νοσοκομεία, ΤΕΙ, Παμπελοποννησιακό, κάτι που δε συνάδει με την υπογειοποίηση,

  • Αν σας έλεγαν πρέπει να συνεργαστείς με έναν! Ποιον θα επιλέγατε; Τον Πελετίδη ή τον Νικολόπουλο;

Στην Πάτρα αν δε συνεργαστούμε πολλοί, λύση στα προβλήματα δεν θα υπάρξει. Ούτε και άλμα προς τα εμπρός. Εντός της παράταξης συνεργαζόμαστε πολλοί μαζί –έντονες προσωπικότητες Πατρινών με ποικίλες πολιτικοκοινωνικές καταβολές, άνθρωποι με μεγάλες διαφορές, στις ηλικίες, στις ιδέες, στις κοσμοθεωρίες. Βάζουμε όμως ως φίλτρο μας την Πάτρα και ως προϋπόθεση την αναζήτηση του κοινού μας τόπου. Και αποδεικνύεται πως γίνεται. Γίνεται! Με αντίστοιχο τρόπο είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τον οποιοδήποτε εκτός σπιράλ. Αρκεί να συμφωνήσουμε στις προτεραιότητες, που για εμάς είναι η πόλη και οι πολίτες της. Με την αυτοδιοίκηση επιλέξαμε να ασχοληθούμε. Τελεία.

  • Ο Γιάννης Δημαράς δεν άρεσε ως Δήμαρχος. Εσείς ήσασταν το δεξί του χέρι. Πιστεύετε ότι από αυτή την σχέση δεν επηρεάζεται η άποψη των Πατρινών; Ειναι σαν να έχετε καρφωθεί στο μυαλό τους ως το “πουλέν του Δημαρά”!

Η δημαρχιακή θητεία Δημαρά είναι ακόμα νωπή. Θα κριθεί από την ιστορία. Λυπάμαι που έληξε άδοξα και νωρίς (λόγω ενός συνδυασμού συγκυριών και λαθών) γιατί αυτό που προγραμμάτιζε ως Δήμαρχος για την πόλη ήταν κάτι αντίστοιχο με αυτό που οραματίστηκε και υλοποίησε ως Πρόεδρος στο λιμάνι. Θυμίζω το Φάρο, το Θεατράκι, τη μαρίνα (που σήμερα μαραζώνει) και άλλα έργα που ακόμα απολαμβάνουν οι Πατρινοί. Όποιος θήτευσε δίπλα στον Γιάννη Δημαρά μόνο κέρδη αποκόμισε. Από την εντιμότητα και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, μέχρι την μεθοδικότητα και τη σκληρή δουλειά στην υπηρέτηση ενός ονείρου. Η παράταξη του, θυμίζω, λεγόταν «Τώρα για την Πάτρα». Έκλεισε τον κύκλο της. Εκείνο το «τώρα» έχει πια παλιώσει. Στο σπιράλ επιμένουμε στο «για την Πάτρα», κάτι που ξεχωρίζει έντονα σε κάθε μας δράση. Ζούμε στο σήμερα, σχεδιάζουμε το αύριο, με ομάδα ευρύτατη, όραμα σαφές, αξίες αδιαπραγμάτευτες, πορεία που είναι ακόμα στο ξεκίνημα.

  • Ένα σημείο της πόλης που σας θλίβει…

Με περιορίζετε πολύ με αυτό το «ένα». Επιτρέψτε μου αντί να πω ένα και να εξηγήσω, να αναφέρω περισσότερα και να αφήσω την εξήγηση στους αναγνώστες -δεν θα δυσκολευτούν: Η εγκαταλειμμένη μαρίνα. Το παραλιακό μέτωπο. Οι εγκαταστάσεις του Λαδόπουλου. Το Εργοστάσιο Τέχνης. Ο κήπος του Σκαγιοπουλείου. Το Δημοτικό Θέατρο με τα συνθήματα. Η αφισοκόλληση παντού. Οι ανοικτοί και άπλυτοι κάδοι. Οι γραμμένοι τοίχοι. Τα ξενοίκιαστα μαγαζιά. Τα ξερόχορτα έξω από τα σπίτια στην περιφέρεια. Οι διαβρωμένες ακτές και οι παραλιακοί δρόμοι με τις λακκούβες. Οι κεντρικές οδοί με το διπλοπαρκάρισμα. Η μάντρα με τα πανό απέναντι απ’ το ΚΤΕΛ. Πιστέψτε με, δεν έχετε χώρο για να τα απαριθμήσω όλα. Πάτρα, πόλη που θλίβει, γενικώς.

  • Ποιο ήταν το λάθος του Αλεξόπουλου στην προεκλογική περίοδο. Τι δεν θα κάνατε εσείς που έκανε εκείνος;

Η ερώτηση προφανώς απευθύνεται στον κ. Αλεξόπουλο. Αν σκοπίμως τίθεται σε εμένα, σαφώς και δεν προτίθεμαι να απαντήσω. Λέγομαι Ψωμάς και απαντώ για τα δικά μου λάθη, που φροντίζω να τα εντοπίζω, να τα παραδέχομαι και να τα διορθώνω. Και είμαι πολύ τυχερός που στο σπιράλ περιστοιχίζομαι από εξαιρετική ομάδα συνεργατών που με βοηθάει απεριόριστα, ακόμα και σε αυτό.

  • Έχει χάρισμα ο Πελετίδης; Πως τα καταφέρνει και παραμένει με υψηλά ποσοστά δημοτικότητας;

Αυτή η ερώτηση μάλλον απευθύνεται στους πατρινούς. Ρωτήθηκαν πρόσφατα και τον επέλεξαν ξανά, με υψηλό ποσοστό. Σεβαστό. Έκτοτε φθίνει η δημοτικότητά του, εκτιμώ. Με γρήγορους ρυθμούς μάλιστα. Γίνεται ξεκάθαρο σε όλο και περισσότερους πως δεν διοικεί αλλά διαχειρίζεται, πως δεν ασχολείται με την πόλη αλλά με την πολιτική και πως «κουμάντο κάνει το κόμμα». Η επόμενη… λαϊκή δημοσκόπηση είναι το 2023.

  • Στο Καρναβάλι το «Πλήρωμα 94» ξεχωρίζει. Θα ξεχωρίζει και η Πάτρα αν γίνετε Δήμαρχος; «Το’χετε», πιστεύετε;

Αναφέρεστε σε μία από τις συλλογικότητες της πόλης τις οποίες έχω επί χρόνια υπηρετήσει. Αυτή αφορά τον ύψιστο πολιτιστικό θεσμό της Πάτρας, το Καρναβάλι. Έχω ασχοληθεί και με άλλα εδώ και δεκαετίες στην Πάτρα. Στο χώρο του θεάτρου, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, των συνεδρίων, του εθελοντισμού, της επιστήμης, της επικοινωνίας, του μάρκετινγκ, των πωλήσεων και αλλού. Κάθε θέση ευθύνης, κάθε ομάδα εργασίας, κάθε έργο μικρό ή μεγάλο, κάθε ευκαιρία διοίκησης, όλα σου προσφέρουν εμπειρία και γνώση. Στη δημιουργία του σπιράλ οδηγήθηκα όταν συνειδητοποίησα πως όλα τα κομμάτια αυτού του παζλ κουμπώνουν μεταξύ τους αρμονικά, δημιουργώντας ένα όραμα που υποσυνείδητα υπηρετώ επί χρόνια. Τώρα έγινε συνειδητό, βρήκε ικανούς συνοδοιπόρους και αφορά όλο και περισσότερους. Στόχος μας να κάνουμε την Πάτρα να ξεχωρίζει και να διακρίνεται σε πάρα πολλούς τομείς. Το να διοικηθεί η πόλη από τη λογική σπιράλ δεν είναι παρά το μέσο για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Κι εμείς τον έχουμε πιστέψει αυτόν το στόχο. Πολύ!

author avatar
user