Stay Connected & Follow us

What are you looking for?

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

Το σπιράλ για την Ανάπτυξη στην Πάτρα: «Κι όμως γίνεται!»

Η Ομάδα Εργασίας #αναπτυξη παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις

Από την περιοχή της Πάτρας όπου κάποτε «χτυπούσε η καρδιά της τοπικής οικονομίας», μπροστά από τις παλιές εγκαταστάσεις της «Πειραϊκής Πατραϊκής», η Ομάδα Εργασίας #ανάπτυξη του σπιράλ παρουσίασε τις συγκεκριμένες προτάσεις της για την αναπτυξιακή αναβάθμιση της πόλης. «Κι όμως γίνεται» ήταν το σύνθημα που εξέπεμψε ο επικεφαλής Πέτρος Ψωμάς και τα στελέχη της δημοτικής παράταξης, αναλύοντας το προτεινόμενο πρόγραμμά με αναφορές σε πλήθος αναπτυξιακών τομέων και ξεδίπλωμα σειράς υλοποιήσιμων πρωτοβουλιών που μπορούν και πρέπει να ληφθούν.

Είναι πασιφανές σε όλους τους πατρινούς ότι η επόμενη δημοτική αρχή θα παραλάβει την Πάτρα σε μια περίεργη κατάσταση. Θα παραλάβει μια πόλη χωρίς αναπτυξιακή πυξίδα, καθώς η απερχόμενη δημοτική αρχή έχει αποδεδειγμένη «ανοσία» στο θέμα, μια πόλη που έχει χάσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό της και περιμένει από κάποιους άλλους να κάνουν την… αναπτυξιακή δουλειά.

Η ενίσχυση του Μητροπολιτικού ρόλου της Πάτρας με σημαντικές συγκοινωνιακές και άλλες υποδομές και η βελτίωση ελκυστικότητας της στην καθημερινότητα (καθαριότητα, αισθητική, πράσινο, ποδηλατόδρομοι, πολιτιστικές δράσεις, δημιουργικές ευκαιρίες) θα συνδράμουν στην προσέλκυση επενδύσεων αλλά και στελεχών με χαρακτηριστικά ψηφιακών νομάδων προς την πόλη μας.

Η Πάτρα είναι η τρίτη πόλη της χώρας, σε μέγεθος και σημασία, με ιστορία και παρακαταθήκες. Φιλοξενεί -ή καλύτερα διαθέτει- φορείς -Περιφέρεια, Πανεπιστήμιο, Επιμελητήρια, ΣΕΒΔΕ κλπ- με σημαντικό κύρος και προσωπικότητα. Είναι φανερό όμως ότι απουσιάζει από την περιοχή «ο έχων το γενικό πρόσταγμα», ο «ιδιοκτήτης» της πόλης, που θα πρέπει να είναι ο Δήμος Πατρέων.

Το σπιράλ γνωρίζει τον τρόπο συνεργασίας με όλους τους φορείς χωρίς αποκλεισμούς, της «ιδιοκτησίας» του σχεδιασμού, της ευθύνης του χώρου, της νοικοκυροσύνης και του σεβασμού του δημόσιου χρήματος, της δράσης για την υλοποίηση ενός σχεδίου με τουλάχιστον 10ετές πλάνο, με συνεπή λογοδοσία και ανοικτή διακυβέρνηση –«όχι γιατί το ορίζει ο νόμος, αλλά γιατί το πιστεύουμε». Σε σταθερή βάση οι φορείς θα είναι κοινωνοί του συνολικού σχεδιασμού της πόλης και θα συμμετέχουν τόσο στις αποφάσεις όσο και στην υλοποίηση του σχεδίου αναλαμβάνοντας τις σχετικές ευθύνες.

Το σπιράλ δεν θα «διεκδικεί» απλώς έργα, ζητώντας «να πετάξουν και σε εμάς ένα αναπτυξιακό ξεροκόμματο», αλλά θα προσελκύει επενδύσεις δημόσιες και ιδιωτικές, που ταιριάζουν στη στρατηγική της πόλης και θα φέρνουν σταθερές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, όπως στην ανάπτυξη του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της δημιουργικής βιομηχανίας, των υπηρεσιών και της μεταποιητικής βιομηχανίας. Οι επιχειρηματίες θα ξέρουν ότι θα μπορούν να δραστηριοποιούνται με ίσες ευκαιρίες και υποχρεώσεις για όλους, σεβόμενοι το περιβάλλον, το δημόσιο χώρο και τους συμπολίτες τους.

Η πολιτική προμηθειών του Δήμου Πατρέων θα αξιοποιεί το δημοτικό χρήμα με τη μακροχρόνια ανάπτυξη σχέσεων και προγραμματισμό, στηρίζοντας την καινοτομία και τις τοπικές θέσεις εργασίες με την εφαρμογή της φιλοσοφίας των «πράσινων» προμηθειών, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος του συνολικού κύκλου ζωής.

Στις προτάσεις του σπιράλ για την ανάπτυξη της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής περιλαμβάνονται επίσης: Επιχειρηματικά Πάρκα, «θερμοκοιτίδες» επιχειρήσεων, προγράμματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας, συγκεκριμένες δράσεις και εδραίωση νέων υπηρεσιών (μαρίνα, Καρναβάλι, μεγάλες διοργανώσεις κ.α.) για την Τουριστική Ανάπτυξη, δυνατότητες ανάπτυξης του τομέα των τεχνολογικών επιχειρήσεων, προώθηση δομών στήριξης της επιχειρηματικότητας και προσέλκυσης ταλέντων, πρωτοβουλίες έλευσης ψηφιακών νομάδων στην πόλη, υποστήριξη σύγχρονων εταιριών στον τομέα της αγροδιατροφής και των υπηρεσιών, η επανενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης (ΑΔΕΠ), η θεσμοθέτηση μιας μεγάλης έκθεσης στη νοτιοδυτική Ελλάδα (στα πρότυπα της ΔΕΘ) και άλλα.

Στην παρουσίαση, εκτός του υποψήφιου δημάρχου Πέτρου Ψωμά, συμμετείχαν η Γραμματέας της παράταξης Εύα Αθανασοπούλου, ο συντονιστής της Ομάδας Εργασίας #αναπτυξη Άρης Μαμασιούλας και τα μέλη της ομάδας, Χαρά Δενδή, Σπύρος Σκιαδαρέσης, Τάσος Παπαγεωργίου, Γιάννης Κικίδης, Φίλιππος Κεφαλόπουλος και Γιάννης Σεγγούνης.

Αναλυτικότερα οι προτάσεις του σπιράλ για την #Ανάπτυξη:

author avatar
user