Stay Connected & Follow us

What are you looking for?

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

Η Πάτρα πάνω από τα κόμματα

Συνέντευξη του επικεφαλής του σπιράλ Πέτρου Ψωμά στον Νεολόγο Πάτρας και στον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Κογκόλη
  • Ποιος είναι ο στόχος της παράταξής σας για τις εκλογές του 2023; Πιστεύετε πως μπορεί να νικηθεί ο κ. Πελετίδης; Βάζω μια σημαντική παράμετρο: σύμφωνα με το νέο εκλογικό νόμο θα πρέπει να έχετε υποψηφίους ακόμη και στη μικρότερη κοινότητα. Θα το καταφέρετε ή είναι ανασταλτικός παράγοντας;

Απώτερος στόχος μας είναι η δημιουργία της Πάτρας των ονείρων μας. Αυτό προϋποθέτει μία επικράτησή στις εκλογές του 2023. Με το σπιράλ στη διοίκηση του Δήμου, η Πάτρα θα πάρει ξανά το δρόμο της ανάπτυξης και της προοπτικής. Αυτό πρεσβεύουμε, αυτό επιδιώκουμε και αυτό πιστεύω πως θα καταφέρουμε. Ναι, θα ηττηθεί ο νυν δήμαρχος της Πάτρας. Αν δε συμβεί, θα ηττηθεί η Πάτρα. Ήταν αρκετά τα 7 χρόνια πειραματισμού –μοιραία, θα γίνουν και 9. Είναι ένας πολιτικός αγωνιστής ο Κώστας Πελετίδης, διεκδικητής από κούνια, με ισχυρή κομματική ιδεολογία, συνεπής και επίμονος στα «πιστεύω» του. Μόνο που, μέσα στη μαχητικότητά του, ξεχνά πως είναι Δήμαρχος Πατρέων. Και έτσι η πόλη δεν υπηρετείται, αλλά υποτάσσεται στα κομματικά κελεύσματα εξ Αθηνών. Αυτή η νοοτροπία πρέπει να ηττηθεί. Έχω εμπιστοσύνη στους πατρινούς και στο τι θα επιλέξουν στην κάλπη. Προβληματισμός περί της κάλυψης των θέσεων του ψηφοδελτίου μας, δεν υφίσταται. Η παράταξή μας σήμερα -σε νεκρό εκλογικά χρόνο- αριθμεί πάνω από 300 ενεργά μέλη, οι δε επαφές μας με όλες τις περιφερειακές κοινότητες είναι συχνές. Το σπιράλ φροντίζει να δίνει ήδη παντού το παρόν και ευελπιστεί πως θα ψηφιστεί παντού όταν έρθει η ώρα.

  • Θα φροντίσετε για ευρύτερες συνεργασίες; Αν ναι με ποιους; Θα λέγατε «ναι» ή θα επιδιώκατε τη στήριξη συγκεκριμένων κομμάτων; Θεωρείτε ότι μπορεί να έχει επιτυχές εκλογικό αποτέλεσμα ένας συνδυασμός που δεν στηρίζεται από κομματικό μηχανισμό; Πως στηρίζεστε οικονομικά;

Σχηματισμοί που δεν στηρίζονται από κόμματα έχουν εκλεγεί σε διάφορους δήμους της χώρας και αυτές οι πόλεις προοδεύουν. Άρα, γίνεται. Με επιτυχία. Κι αφού γίνεται αλλού, ήρθε η ώρα να λειτουργήσει και στην Πάτρα το αντίστοιχο μοντέλο. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν χρειάζονται ευρύτερες συνεργασίες. Μέρος και της δικής μας δύναμης, άλλωστε, είναι η πολυσυλλεκτικότητα. Είμαστε ένας κυριολεκτικά υπερ-κομματικός συνδυασμός, με ανθρώπους από όλους τους χώρους, Κάποιοι έχουν εμπειρία κομμάτων, άλλοι ακόμα και κομματική ταυτότητα. Όταν μιλάμε για την Πάτρα, όμως, βρίσκουμε πάντα τον κοινό μας τόπο. Ως αποκλειστικά αυτοδιοικητικοί, έχουμε επιλέξει να βάζουμε την Πάτρα πάνω από κόμματα, ιδεολογίες, προσωπικές στρατηγικές και όποιες εμμονές. Με όσους έχουν αντίστοιχη αντίληψη είμαστε δυνητικά συνεργαζόμενοι, όποιοι κι αν είναι, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Είναι πεποίθησή μου πως η Πάτρα δεν θα σωθεί από λίγους. Από πολλούς μαζί θα σωθεί, που θα υπηρετήσουν το ίδιο όραμα και θα συντονιστούν μεθοδικά, αξιοκρατικά και αποτελεσματικά. Αυτό το ρόλο, με συναίσθηση ευθύνης τον αναλαμβάνω. Όσο για τα οικονομικά μας, δεν είναι δυστυχώς ανθηρά. Ευγνωμονώ τα μέλη μας που συνεισφέρουν τον οβολό τους για να υποστηρίξουν τις δράσεις και πρωτοβουλίες μας. Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, βοηθούν όλο και περισσότεροι κι αυτό είναι ελπιδοφόρο.

  • Ποιες διεκδικήσεις και στόχοι βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας σας; Η μείωση της ανεργίας στην Πάτρα είναι ζήτημα μόνο κεντρικής πολιτικής; Ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διεκδίκησης λύσεων για τα προβλήματα της πόλης;

Ο καλύτερος τρόπος διεκδίκησης είναι τα επιχειρήματα. Ποτέ δεν έχασα, διεκδικώντας με τεκμήρια. Επίσης πιστεύω πολύ στο διάλογο, στη συνεννόηση, στη συνεργασία. Η κόντρα δεν είναι αποτελεσματική. Έχουν κι οι δύο πλευρές απώλειες, όταν υπάρχει σύγκρουση. Η Πάτρα μπορεί να αξιώσει πολλά στα επόμενα χρόνια. Και έχει όλους τους λόγους να τα απαιτήσει. Κορυφαίος στόχος είναι η τόνωση της αυτοπεποίθησης του πατρινού. Μόνο όταν νιώσουμε περήφανοι για τον τόπο μας, θα συμβάλουμε ώστε να γίνει τουριστικός προορισμός, επισκέψιμος, πόλος έλξης, σημείο αναφοράς σε διάφορους τομείς. Μία τέτοια Πάτρα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του σπιράλ. Κι αυτή η Πάτρα, εκτός από εξωραϊσμό της εικόνας της και αξιοποίηση όλου της του πλούτου (ιστορικού, πολιτιστικού, κοινωνικού, οικονομικού), θέλει υποδομές, θεσμούς και διοργανώσεις, χρειάζεται επενδύσεις, χωρά αναπτυξιακές προτάσεις κ.α. Ένα τέτοιο ανοδικό σπιράλ, εξάλλου, φέρνει και θέσεις εργασίας. Χρειάζεται φιλική κεντρική πολιτική η καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά οι προϋποθέσεις μπορούν να δημιουργηθούν και από τις τοπικές κοινωνίες. Πάμπολλα τα παραδείγματα στην Ελλάδα του 2022. Κι εμείς στο σπιράλ τα μελετάμε γιατί μας γοητεύουν και μας εμπνέουν οι καλές πρακτικές.

  • Εάν εκλεγόσασταν Δήμαρχος Πατρέων με ποια ομάδα θα πορευόσασταν; Έχετε βρει τα πρόσωπα; Τι απαντάτε στους ισχυρισμούς περί «συνέχειας Δημαρά;»

Την ομάδα κρούσης την δημιουργεί ένας δήμαρχος επιλέγοντας κυρίως ανάμεσα σε όσους ο λαός ψηφίζει στις κάλπες. Το σπιράλ στις εκλογές του 2023 θα δώσει στους πατρινούς την επιλογή εκλογής δημοτικών συμβούλων ανάμεσα σε ένα μεγάλο πλήθος αξιόλογων ανθρώπων της πόλης. Προσωπικότητες με αυτοδιοικητικό προφίλ και αγάπη για την Πάτρα μάς προσεγγίζουν συνεχώς και επιβιβάζονται στο όραμά μας. Είμαι ευτυχής που συμπορεύονται μαζί μου τόσοι πολλοί συμπολίτες, γνώστες των θεμάτων της πόλης και ικανοί να αναλάβουν δράση, καθένας στον τομέα του. Κανένας δεν περισσεύει στον αγώνα για μια άλλη Πάτρα. Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της παράταξης που συνδιαμορφώνουμε είναι η ομαδικότητα. Αν διοικήσεις σωστά μία ομάδα ισχυρών ατόμων, τότε προκύπτει η επιτυχία και το σύνολο ευεργετείται –αυτός είναι ο ρόλος του επικεφαλής. Όσο για τα περί «συνέχειας», το σπιράλ είναι ένα σχήμα ανοικτό και πρεσβεύει πως από κάθε προηγούμενη θέση, σχέση ή εμπειρία είναι καλό να κρατά κανείς τα καλά και να παραδειγματίζεται από όποια λάθη. Η δημοτική μας κίνηση ιδρύθηκε το 2019, έχει Καταστατικό, όργανα και τρόπο λειτουργίας, την συναποτελούν πατρινοί που κουβαλούν ως προίκα καθένας το παρελθόν του, αλλά είναι παράταξη αυθύπαρκτη και ανεξάρτητη, κανενός συνέχεια και κανενός ιδιοκτησία -μόνο στην Πάτρα ανήκει και λογοδοτεί.

author avatar
user