Stay Connected & Follow us

What are you looking for?

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

Ο Πέτρος Ψωμάς στο ΔΣ για τον ξυλοδαρμό των συμβασιούχων

«Καταδικάστε τη βία κ. Δήμαρχε, αλλιώς θα σας στοιχειώνει μέχρι το τέλος της θητείας σας»

Η εισήγηση του Πέτρου Ψωμά στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης, όπου συζητήθηκε ο ξυλοδαρμός των συμβασιούχων:

«Τα γεγονότα: Την Πέμπτη 11/4/24 συμβασιούχοι καταλαμβάνουν το Δημαρχείο; Γιατί; Για να ζητήσουν την υποστήριξη του Δήμου Πατρέων στον αγώνα τους; Ποιος τους ώθησε σε αυτό το αίτημα; Πρώτον η παρότρυνση του Δημάρχου σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις. Δεύτερον η αθέτηση της υπόσχεσής του Δημάρχου όταν οι θεωρίες του έπεσαν πάνω στον τοίχο της πραγματικότητας.

Παράπλευρες απώλειες: Οι ίδιοι οι συμβασιούχοι που κυνηγούν έκτοτε φρούδες ελπίδες και επενδύουν χρόνο, χρήμα και όνειρα. Οι δημότες που στερούνται των υπηρεσιών ενός κατειλημμένου Δημαρχείου. Η πόλη που βασανίζεται ξανά πολλαπλά, η λειτουργία της, το κύρος της, η αξιοπιστία της.

Τι κάνει ο Δήμαρχος; Πρώτον “σκάει” που γίνεται αγώνας χωρίς εκείνον, χάνει το μονοπώλιο και δεν το αντέχει. Δεύτερον δέχεται την πίεση από το κόμμα του: δεν μπορεί η Λαϊκή Συσπείρωση να δεχτεί συνθήματα και πανό εναντίον της –να βάζει πανό ξέρει, όχι να της βάζουν! Τρίτον αντιδρά στην πρωτοβουλία της Αστυνομίας να επιβάλει την τάξη. Φροντίζει να εκφράσει και δημόσια τη διαφωνία του για να φανεί αρεστός σε όσους αγωνίζονται.

Γιατί αρνήθηκε όμως στην Αστυνομία; Γιατί για νωρίς το πρωί της επόμενης μέρας ετοιμαζόταν ήδη επιχείρηση ανακατάληψης του Δημαρχείου από τη Λαϊκή Συσπείρωση και το κόμμα. Ανακατάληψη! Ο όρος και μόνο στην Πάτρα θυμίζει μαύρες σελίδες της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας. Και εδώ δεν μιλάμε για ανακατάληψη ενός σχολείου, αλλά του Δημαρχείου της πόλης.

Αξημέρωτα ακόμα κίνησαν για το Δημαρχείο Αντιδήμαρχοι, κουκουλοφόροι, ροπαλοφόροι, ημέτεροι, κομματικός στρατός. Ο στόχος; Να εξαφανιστούν από το Δημαρχείο οι καταληψίες, οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι, τα πανό διαμαρτυρίας, τα ίχνη του αγώνα των συμβασιούχων, καθετί του που εναντιώνεται  στη δημοτική αρχή και στον Δήμαρχο. Στις 10, βλέπετε, ο δήμαρχος έπρεπε να βγάλει ομιλία μέσα από τα κάγκελα, άρα το δημαρχείο έπρεπε να ανακαταληφθεί.

Ανακατάληψη με το καλό δε γίνεται. Έγινε με τη βία. Έπεσε και ξύλο. Το λέει η λογική, το λέει η εμπειρία, το λένε και οι ίδιοι που υπέστησαν βία και το καταγγέλουν επώνυμα παρότι έκτοτε έχουν υποστεί bulling  και απειλές. Υπάρχουν και τα πειστήρια: οι χτυπημένοι, οι καταγγελίες τους, οι μαρτυρίες, οι καταθέσεις στην αστυνομία, τα μάτια των συναδέλφων τους, σίγουρα και το υλικό από τις κάμερες (της πόλης, γιατί το νέο Δημαρχείο δεν διαθέτει κάμερες!).

Κι όμως, η δημοτική αρχή εκδίδει ανακοίνωση, η οποία λέει επί λέξη δύο μεγάλα ψέματα: «1. Καταγγέλλουμε τις ψευδείς ειδήσεις που διαδίδονται από δημοσιογράφους για δήθεν ξυλοδαρμούς και επιθέσεις, και την προσπάθεια συκοφάντησης της Δημοτικής Αρχής. 2. Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να διεκδικεί στο πλευρό των εργαζομένων και του λαού για “Δουλειά για όλους, Δουλειά με δικαιώματα”».

Πως είναι σε θέση να ξέρει η δημοτική αρχή τι έγινε στις 5.10 το πρωί; Και πως είναι σε θέση να ξέρει τι ακριβώς έγινε πίσω από το Αρσάκειο; Πως παρουσιάζουν για ανύπαρκτο κάτι, χωρίς να το ερευνήσουν; Βιάζονταν, βλέπετε, να εκκενώσουν το Δημαρχείο και να στήσουν την ομιλία Πελετίδη. Τόσο ενοχική ανακοίνωση δεν έχει εκδώσει, δέκα χρόνια τώρα, η δημοτική αρχή. Τόσο γρήγορη επιβεβαίωση γεγονότων δεν έχει ξανασυμβεί. Τόσο θρασύ ψέμα μάλλον δεν έχετε ξαναπεί, κυρίες και κύριοι της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Ύστερα ήρθε η επώνυμη συνέντευξη σε εφημερίδα της πόλης ενός συμβασιούχου που ξυλοκοπήθηκε. Με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Και σήμερα, εδώ, στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πατρέων ακούσαμε την επώνυμη καταγγελία ενός δεύτερου. Και ξύλο έπεσε και απειλές υπήρξαν και δημοτικοί παράγοντες βρίσκονταν στην περιοχή.

Μετά από τις αποκαλύψεις, πρέπει να συγχαρούμε πάντως αυτούς που εξαφάνισαν το υλικό από τις κάμερες. Αν και δεν θα είναι για πάντα εξαφανισμένο. Οι κάμερες έγραφαν, το υλικό υπάρχει, οι ένοχοι θα αποκαλυφθούν. Και οι ηθικοί αυτουργοί επίσης.

Το ζητούμενο σήμερα είναι αν θα καταδικάσει τη βία η δημοτική αρχή. Κι ύστερα πρέπει να μάθουμε ποιοι άσκησαν τη βία. Και ποια σχέση είχε η Λαϊκή Συσπείρωση μαζί τους. Οφείλετε στην πόλη ειλικρίνεια, κύριε δήμαρχε. Έστω και τώρα. Αλλιώς αυτός ο ξυλοδαρμός θα σας ακολουθεί και θα σας στοιχειώνει μέχρι το τέλος της θητείας σας.

author avatar
user