Stay Connected & Follow us

What are you looking for?

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

Σκέψεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Άρθρο του Νίκου Κοτσώνη, μέλους του σπιράλ

Παρατηρούμε έντονο ενδιαφέρον των τοπικών κοινωνιών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδίως για τα έργα που γίνονται στη «γειτονιά» τους. Ενδιαφέρον που εξαντλείται στη λογική «όχι μπροστά στο σπίτι μου». Είναι η ίδια συμπεριφορά που παρατηρούμε και σε άλλες υποδομές κοινωνικής σημασίας (πχ. χωροθετήσεις μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, κτλ).

Η επιχειρηματολογία έχει περιοριστεί στο απόλυτα ελάχιστο, το θυμικό εξάπτεται, η πόλωση μεγαλώνει. Γιατί όμως οι τοπικές κοινωνίες δεν μπορούν να συζητήσουν λογικά για το μέλλον όχι μόνο της περιοχής τους, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα;

Για ποιο λόγο ασκείται δημαγωγικός δημόσιος διάλογος και όχι πάνω στη λογική;

Αν διαβάσουμε το δελτίο τύπου του ΑΔΜΗΕ (https://www.admie.gr/sites/default/files/news/attached-files/2024/01/YEARLY_PRESS%20RELEASE_2023.pdf ) μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε ότι η χώρα έχει προχωρήσει σε άλλο επίπεδο. Η απολιγνιτοποίηση είναι γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Το γράφημα αυτό είναι πολύ κατατοπιστικό. Η μισή ενεργειακή παραγωγή της Ελλάδας για το 2023 έγινε από ΑΠΕ, με πάνω από 25 TWh ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό είναι αποτέλεσμα μακράς και αποφασισμένης πορείας προς αυτή την κατεύθυνση. Φαίνεται και στο 10ετές διάγραμμα του ενεργειακού μίγματος της Ελλάδας.

Ο κοινωνικός διάλογος θα έπρεπε να βασίζεται σε στοιχεία που θα βοηθήσουν τους υπευθύνους να σχεδιάσουν την μακροχρόνια πολιτική ενέργειας της χώρας, για το καλό όλων μας. Αποφάσεις «εκ του θυμικού» είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα οδηγήσουν μακροχρόνια σε περιπέτειες την χώρα και τις τοπικές κοινωνίες.

Ποιος όμως να συζητήσει λογικά; Είδαμε πρόσφατα στην ΠΕΔ όλοι οι δήμοι της περιοχής να ζητούν να μη γίνει το αιολικό πάρκο στον Πατραϊκό, αλλά ο δήμος Πάτρας «κατάφερε» να διαφωνήσει με τους υπόλοιπους συμφωνούντες δήμους. Σχιζοφρενικές καταστάσεις.

Όσο τα κόκκινα πανό απαιτούν φθηνό ρεύμα αλλά χωρίς ΑΠΕ, θα πρέπει να μας εξηγήσουν και πως θα το πετύχουν. Το ρεύμα (ιδίως το φθηνό) δεν βγαίνει από τη γη. Πρέπει να παραχθεί.

Ο δήμαρχος και οι αυλικοί του δεν απαντούν ούτε πως θα γίνει αυτό, ούτε ποιος θα το παράξει.

Τα μεγάλα λόγια είναι εύκολα. Οι μεγάλες πράξεις δύσκολες. Πρέπει να επιλέξουμε τι μέλλον θέλουμε.

Νίκος Κοτσώνης

Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου δημοτικής παράταξης σπιράλ
Συντονιστής Ομάδας Εργασίας #Τεχνολογία

author avatar
user